Ministerele Sănătății și Muncii au modificat ordinul care tăia din drepturile copiilor cu dizabilități. Bodog: Erau niște anomalii

Publicat: 28 02. 2017, 17:37
Actualizat: 28 02. 2017, 18:39

UPDATE

Modificarea și completarea actului normativ a fost realizată ca urmare a numeroaselor sesizări adresate atât Ministerului Sănătății, cât și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, de către asociații de părinți ai copiilor diagnosticați cu afecțiuni genetice grave, precum Sindrom Down, fibroza chistică, epidermoliza buloasă.

„Reprezentanții Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale și cei ai comisiilor din specialitățile genetică, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrică și psihiatrie pediatrică ale Ministerului Sănătății au reanalizat criteriile prevăzute în Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restricționau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistență permanentă acordată de un asistent personal/însoțitor.
Astfel, în urma aprobării actului normativ de astăzi, au fost modificate și completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a următorelor afecțiuni din categoria bolilor genetice, respectiv Sindrom Down, fibroza chistică și epidermoliza buloasă, astfel încât să fie menținute drepturile pe care acești copii le-au obțiunut anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis marți MEDIAFAX.

În ceea ce privește încadrarea în grad de handicap grav a copiilor diagnosticați cu Sindromul Dravet, Ministerul Muncii precizează că afecțiunea este una neurologică cu determinare genetică și, astfel, criteriile sunt menționate la Capitolul I – Boli neurologice din Ordinul nr. 1306/1883/2016 (care au fost și rămân în vigoare), unde se precizează că epilepsiile rezistente la tratament, Sindromul Dravet și sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/săptămână sunt considerate cu afectare funcțională completă și se încadrează în gradul de handicap grav, ceea ce implică dreptul la însoțitor permanent.

Documentul semnat marți va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I și va produce efecte de îndată.

Joi, în fața Ministerului Sănătății, zeci de părinți au protestat față de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.

 

„Comisiile de specialitate și-au terminat treaba, am trimis la asociațiile de pacienți modificările, încă nu știu ce feedback am primit. Voi discuta cu directorul de la asistență medicală și cu secretarul de stat care se ocupă și dacă nu sunt probleme, se va semna împreună cu doamna ministru Vasilescu. A circulat o informație inexactă și anume ca acest ordin intra in vigoare de la 1 martie. De fapt, el a fost semnat în noiembrie și a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial și din acel moment produce efecte. Producând efecte, nu se poate proroga, eventual să-l anulezi și să faci altul în loc. Am gasit o altă soluție, am intrat pe ordinul respectiv și făcut un ordin de modificare a ordinului în care am introdus problemele care ne-au fost semnalate. Am solicitat comisiilor să analizeze posibilitatea prelungirii perioadei de reevaluare, adică să nu-i mai cheme în fiecare an pentru că e de la sine înțeles că boala nu evoluează de la un an la altul. Erau niște anomalii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministerul Muncii informase că luni, cel mai probabil, va fi dat noul ordin.

„Varianta prorogării Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a Ordinului 725/2002, care este, însă, abrogat. Prin urmare, nu se poate lăsa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Soluția este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din MMJS și MS lucrează astfel încât acesta sa fie gata luni”, potrivit informării Ministerului Muncii, remisă vineri MEDIAFAX.

Joi, în fața Ministerului Sănătății, zeci de părinți au protestat față de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.

Potrivit ordinului, copiii cu dizabilități ar fi încadrați la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligență de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50.

Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilități pierderea sumelor destinate însoțitorului și îngrijirii.