Ministerul britanic de Interne vrea să prelungească restricțiile pentru imigranții români și bulgari

Publicat: 15 02. 2012, 10:29
Actualizat: 24 07. 2012, 11:15
Ministerul britanic de Interne intenționează să prelungească restricțiile impuse pe piața muncii imigranților români și bulgari, în special din cauza presiunilor exercitate de serviciile publice, inițiativă combătută însă de Ministerul de Externe.

Ministerul britanic de Interne intenționează să prelungească restricțiile impuse pe piața muncii imigranților români și bulgari, în special din cauza presiunilor exercitate de serviciile publice, inițiativă combătută însă de Ministerul de Externe, relatează The Observer, în ediția electronică.

Potrivit publicației britanice, oficialii din cadrul Ministerului de Interne de la Londra cred că restricțiile de pe piața muncii impuse celor două țări nu trebuie eliminate și recomandă prelungirea acestora cu cel puțin un an.

Numărul estimativ al românilor și bulgarilor care ar putea veni să muncească în Marea Britanie în cazul eliminării restricțiilor ar putea ajunge la 40.000-300.000. Planul nemulțumește însă Ministerul de Externe, care cere ca restricțiile să fie eliminate.

Restricțiile dure impuse pe piața muncii lucrătorilor din România și Bulgaria au fost anunțate anul trecut, iar Ministerul de Interne a promis să revizuiască aceste măsuri anual. Decizia acestuia de a le prelungi s-ar putea lovi de criticile guvernelor celor două țări, care denunță faptul că sunt tratate ca membri de rangul al doilea.

Un nou sistem pe puncte va fi introdus în aprilie, iar Ministerul de Interne intenționează să îl mențină până la luarea unei decizii privind deschiderea pieței muncii pentru lucrătorii români și bulgari, măsură pe care Marea Britanie este obligată să o adopte cel târziu în 2012. Reticența Ministerului britanic de Interne față de eliminarea restricțiilor ar putea fi cauzată și de presiunea tot mai mare exercitată de serviciile sociale.

Surse guvernamentale au declarat însă pentru The Observer că Ministerul de Externe a întocmit un document care argumentează că menținerea restricțiilor nu este în interesul Marii Britanii, iar aceasta ar trebui să relaxeze sistemul. Documentul susține că numai un număr mic de români și bulgari vor veni în țară în cazul relaxării restricțiilor, majoritatea preferând Grecia, Italia și Spania, cu care au legături puternice.