Ministerul Culturii cere 5% din taxele obținute din jocurile de noroc pentru restaurări și film

Publicat: 02 01. 2016, 12:33
Actualizat: 02 01. 2016, 13:27

Proiectul de ordonanță pentru modificarea OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prevede ca din cei 5% alocați Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% să fie direcționați ”pentru finanțarea consolidării si restaurării clădirilor monumente istorice cu risc seismic crescut în care funcționează instituții publice de cultură de interes național și local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice”.

Alocarea a 2% din taxele provenite din jocurile de noroc se impune în contextul Legii nr. 282 din 18 noiembrie 2015 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, care interzice organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare, care presupun aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente. Ca urmare a acestei reglementări, mai multe instituții de cultură marcante au fost nevoite să își suspende spectacolele.

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței puse în dezbatere publică în ultima zi a anului trecut, bugetul alocat Ministerului Culturii a fost ”afectat negativ în ultimii ani marcați de restricții bugetare”, reducându-se, prin efectul unor acte normative, contribuțiile la fondurile speciale din domeniul culturii: Timbrul monumentelor istorice, Fondul Cultural Național, Fondul Cinematografic.

”În legea bugetului pentru anul 2016 echivalentul procentului de 1% este de cca 14 mil.lei”, susține Ministerul Culturii, în nota de fundamentare. Prin modificarea succesivă a OUG nr. 77/2009 s-a prevăzut ca un procent de 5% din taxele percepute pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, precum și din taxa de acces, se alocă anual prin legea bugetului de stat, astfel: 1% la Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic și pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice (inițial, prin legea nr. 246/2010 procentele erau mai mari -1,5% pentru fondul cinematografic și 3,5% pentru Programul Național de Restaurare), 2% la Ministerul Educației Naționale și 2% la Ministerul Tineretului și Sportului.