Ministerul de Interne caută soluții pentru acordarea sumelor restante sportivilor olimpici

Publicat: 07 09. 2012, 16:29
Actualizat: 02 02. 2019, 16:12

Ministerul Administrației și Internelor, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, caută soluții legale în ceea ce privește cadrul legislativ pentru ca sumele restante față de sportivii CS Dinamo medaliați la JO din 2008 să fie achitate, se arată într-un răspuns al MAI la solicitarea MEDIAFAX.

„Considerăm că este inacceptabil ca acești sportivi să nu fie recompensați pentru efortul depus și pentru toate sacrificiile făcute. Timp de patru ani, guvernele anterioare nu au găsit resursele necesare și nu au gestionat corespunzător această situație. Surprinzător, acum, reprezentanții acestor foste guverne se declară indignați de situația pe care tot ei au creat-o. La solicitarea primului ministru Victor Ponta, Ministerul Administrației și Internelor a luat act de această situație neplăcută și va identifica cât mai curând posibil atât soluția optimă pentru remedierea situației, cât și responsabilii ce au gestionat deficitar acest segment. În prezent, Ministerul Administrației și Internelor, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, caută soluții legale în ceea ce privește cadrul legislativ pentru ca aceste sume restante să fie achitate, deși, conform Ordonanței 19/ 2002, articolul 7, se interzice efectuarea oricărei plăți, exceptând premierea sportivilor olimpici ce au obținut rezultate impresionante la Londra 2012”, se arată în răspunsul MAI la solicitarea MEDIAFAX.

Tot, vineri, primul ministru Victor Ponta și-a menținut declarațiile făcute în legătură cu sumele restante față de sportivii CS Dinamo medaliați la Jocurile Olimpice din 2008 și precizează că doar ANST și MAI pot soluționa această problemă, conform unui răspuns al Guvernului, tot la solicitarea MEDIAFAX.

„Conform atribuțiilor Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, primul-ministru Victor Ponta a solicitat atât acesteia, cât si Ministerului Administrației și Internelor (în subordinea căruia se află clubul Dinamo) să soluționeze situația creată de foștii responsabili, răspunsul Ministerului Finanțelor Publice fiind unul conform legilor în vigoare. Primul-ministru își menține toate declarațiile făcute, motiv pentru care doar ANST și MAI pot oferi un răspuns în legatură cu modul în care va fi solutionată această situație”, se arată în răspunsul formulat de Biroul de presă al Guvernului României.

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Diță, medaliată cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, și antrenorul său, Vali Tomescu, i-au adresat prin intermediul Pro Sport o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îl roagă pe acesta să rezolve problema premiilor neplătite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obținut la ediția JO de acum patru ani. Diță, medaliată cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la clubul „alb-roșu”. În această situație se află mai mulți sportivi și antrenori de la CS Dinamo cu rezultate bune la JO de la Beijing.

Răspunzând acestei solicitări, premierul Victor Ponta a promis, în cadrul unei întâlniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educației și cu reprezentanți ai federațiilor sportive, că Guvernul va plăti premiile restante sportivilor dinamoviști medaliați la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008. Șeful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisă în acest sens: „Vă ajut să plătiți această datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de râsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceți o hârtie pe care să mi-o transmiteți!”.

Președintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că a fost înștiințată de către Ministerul Finanțelor Publice, că sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris și nu mai pot fi acordate după patru ani.

„Am făcut o adresă către Ministerul Finanțelor așa cum ne-a cerut premierul Victor Ponta pentru a suplimenta bugetul și pentru a plăti sumele restante pentru premierea sportivilor medaliați la Beijing, dar am primit un răspuns prin care eram înștiințați că aceste sume nu mai pot fi acordate după patru ani. S-au prescris. Mai mult de atât nu putem face. E vorba de 1.350.000 de lei, după ce în 2010 am făcut efortul de a plăti 400.000 de lei. Premierul a declarat că va face tot posibilul pentru a achita aceste datorii către sportivi, dar suplimentarea bugetului trebuia făcută de către Ministerul de Finanțe. El a fost binie intenționat, a fost de bună credință, dar am ajuns în această situație. Noi am făcut tot ce e omenesc posibil, și e păcat că s-a ajuns aici”, a declarat Lipă.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a precizat, joi, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX, că nu are competența de a răspunde pentru neonorarea premiilor componenților cluburilor departamentale, apreciind totodată că promisiunile făcute sportivilor trebuie respectate.

„Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) reamintește opiniei publice faptul că, în 2008, după încheierea celei de a 29-a ediții a Jocurilor Olimpice care a avut loc la Beijing, rezultatele sportivilor români și ale tuturor celor implicați în obținerea performanțelor sportive au fost recompensate prompt. Atât premierile acordate de statul român prin intermediul COSR, toate dublate, cât și autoturismele promise de sponsorii COSR au ajuns în posesia beneficiarilor imediat după revenirea în țară de la Beijing. COSR nu are implicații și nu are competența de a răspunde pentru situațiile de neonorare de către cluburile departamentale a premierilor cuvenite sportivilor, antrenorilor și celorlalți specialiști din sport care au obținut rezultate de marcă la JO de la Beijing. COSR speră într-o rezolvare rapidă a situației apreciind că promisiunile făcute sportivilor trebuie respectate”, se arată în comunicatul COSR.