Ministerul Educației a fost dat în judecată după ce a dat ordin ca elevii cu medii sub 5 să nu mai poată urma liceul

Publicat: 30 09. 2019, 16:48

Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată, luni, Ministerul Educației, cerând anularea prevederilor Ordinului ministrului educației nr. 4948/2019 care nu le mai permite elevilor care obțin media sub 5.00 la admitere să urmeze un liceu. Potrivit elevilor, această decizie ar putea duce și la creșterea abandonului școlar.

„Considerăm efectele ei ca fiind nu numai de natură să afecteze serviciul public de învățământ, prin haosul ce va fi creat ca urmare a stabilirii cifrelor de școlarizare și a cererilor de transfer numeroase ce vor fi depuse, dar și în ceea ce privește parcursul educațional al elevilor, existând posibilitatea ca rata abandonului școlar să crească semnificativ”, se arată într-un comunicat al Asociației Elevilor din Constanța.

Potrivit acestuia, elevii care vor fi obligați să urmeze profesionala ar putea ajunge șomeri, după ce o bună parte dintre meseriile care sunt învățate în școlile profesionale vor dispărea în următorii ani ca urmare a dezvoltării tehnologice.

„Prezumția de la care se pleacă este că elevii sunt de vină pentru faptul că nu au reușit să obțină media 5.00 la admitere, deși acest rezultat poate avea cauze diverse: situație financiară deficitară, influența familiei și a considerentelor etnice, sarcinile în rândul fetelor minore sau pur și simplu interesul acordat către alte domenii, fie ele artistice, sportive, etc. La acest moment, considerăm că Evaluarea Națională ar trebui să aibă un rol pur statistic, precum evaluările din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, deoarece probele susținute nu sunt de natură să orienteze elevii din punct de vedere profesional, motiv pentru care să concentrăm viitorul elevilor pe ea ar reprezenta o eroare și, în fine, încă un eșec al sistemului de a ajuta elevii să își găsească menirea”, se mai arată în comunicat.

Asociația Elevilor din Constanța cere Ministerului Educației să elimine aceste prevederi din ordin.

„În acest sens, astăzi (luni-n.r.) a fost depusă acțiunea în suspendarea prevederilor art. 2, alin. (10), din OMEN nr. 4948, până la depunerea și soluționare acțiunii în anularea acestora. Solicităm Ministerului Educației Naționale să ia măsuri de urgență pentru eliminarea acestor prevederi, astfel încât sistemul de învățământ să nu fie, din nou, afectat de măsuri luate în mod tardiv”, se mai spune în comunicatul asociației.