Ministerul Educației Naționale a publicat modele de teste pentru evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din luna mai

Publicat: 28 03. 2014, 18:10
Actualizat: 01 04. 2014, 17:28

Pentru clasa a II-a, elevii primesc trei teste pentru evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite, competențele de producere a mesajelor scrise și evaluarea competențelor de matematică. Elevii care au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă vor susține, pe lângă testele la limba română și matematică, încă două probe în care le vor fi evaluate competențele de receptare a mesajelor citite și competențele de producere a mesajelor scrise  în limba maternă. În cadrul evaluării la clasa a II-a, testul de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite și testul de evaluare a competențelor de producere a mesajelor scrise se desfășoară în aceeași zi, cu o pauză de 10 minute între ele.

La clasa a IV-a, evaluarea competențelor fundamentale presupune un test pentru evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română și un test pentru evaluarea competențelor de matematică. Pentru elevii aparținând minorităților naționale, care studiază după un curriculum în limba maternă, se administrează și un test de evaluare a înțelegerii textului scris în limba maternă.

La clasa a VI-a, evaluarea competențelor fundamentale  constă în susținerea unui test pentruevaluarea unor competențe specifice ariei curriculare „Limbă și comunicare”, respectiv a unui test pentru evaluarea unor competențe specifice ariei curriculare „Matematică și Științe ale naturii”.

Fiecare test este elaborat pentru a putea fi rezolvat în 25 de minute la clasa a II-a și în 60 de minute la clasele a IV-a și a VI-a.

La evaluarea din luna mai elevii nu primesc note sau calificative,  iar rezultatele obținute nu se înregistrează în catalogul clasei. Acestea sunt valorificate la nivelul unității de învățământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde aceasta se impune, precum și pentru informarea părinților/reprezentanților legali ai elevului asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Potrivit Ministerului Educației, după administrarea testelor la clasa a IV-a se realizează eșantionarea unităților de învățământ din învățământul de stat și particular din întreaga țară, evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a fiind o evaluare standardizată și având ca scop furnizarea datelor și a dovezilor necesare pentru diagnoza sistemului de învățământ la nivel primar.