Ministerul Justiției are DOUĂ PROTOCOALE SECRETE cu SRI. Tudorel Toader: Verificăm și comunicăm

Publicat: 07 10. 2018, 16:06
Actualizat: 19 11. 2018, 17:04

„Există două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiției și Serviciul Român de Informații. Primul protocol de colaborare încheiat exclusiv pe problema Prevenirii și Combaterii Terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea și funcționarea Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului”, precizează Ministerului Justiției în răspunsul transmis asociației Forumul Judecătorilor.

Cele două documente țin de siguranța națională și nu pot face obiectul unei informări publice, mai precizează MJ.

„Având în vedere caracterul nepublic al unor astfel de documente, informațiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor, acordat în temeiul articolului 31 din Constituție, ale cărui limite sunt stabilite la aliniatul 3: „dreptul la informare nu trebuie să prejudicieze securitatea națională”, se arată în documentul transmis Asociației.

Ministrul Justiției Tudorel Toader avertizează că nu trebuie să se facă o confuzie între protocoalele semnate de el cu unele instituții din domeniul justiției și cele cu SRI.

„A nu se confunda protocoalele referitoare la înfăptuirea justiției, cu protocoalele din alte domenii! Spre exemplu, în calitate de decan al Facultății de Drept din Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași, am semnat un protocol cu CSM, în baza căruia studenții fac practică de specialitate! În rest, verificăm și comunicăm!,” a declarat Tudorel Toader, pentru Mediafax.

Forumul Judecătorilor: Isteria protocoalelor secrete pune în pericol eforturile justiției

Forumul Judecătorilor din România a cerut săptămâna trecută temperarea „isteriei publice” pe tema protocoalelor secrete, pentru că există riscul compromiterii unor dosare de criminalitate organizată documentate cu tehnică SRI. Asociația a publicat un studiu privind protocoalele de cooperare dintre SRI și autoritățile judiciare cu competență în materie penală. În esență, studiul reține că „nu se poate profita de echivocul intens promovat mediatic al „caracterului nelegal” al protocolului SRI – PÎCCJ, pentru a se anula toate eforturile justiției penale din ultimii ani, în măsura în care nu se dovedește existența unor reale probleme de fond, pentru care există, oricum, remedii legale în cazurile individuale”.

Reprezentanții Forumului atrag atenția că o intervenție a Legislativului în cazul protocoalelor secrete ar aduce „grave prejudicii urmăririi penale a multor infracțiuni grave, precum cele de criminalitate organizată sau terorism, nu doar în dosarele de corupție”. Asociația arată că, în situația unei suspiciuni rezonabile de încălcare a competenței funcționale în efectuarea urmăririi penale, verificarea legalității administrării probelor este de competența exclusivă a instanțelor de judecată în materie penală, având în vedere că toți magistrații au drept de acces la informații clasificate, iar avocatului inculpatului i se poate acorda acest acces la cerere.

Concluziile studiului, disponibile online: White Paper: Protocoalele de cooperare dintre Serviciul Român de Informații și diverse autorități judiciare cu competență în materie penală