Ministrul Cepoi explică din ce bani ar putea fi construite cele opt spitale regionale

Publicat: 21 09. 2012, 20:39
Actualizat: 03 02. 2019, 02:06

Cele opt spitale regionale ar putea fi construite din fonduri structurale sau din fonduri de investiții internaționale, în prezent fiind deja doritori să se implice în acest proiect, a declarat, vineri, la Târgu Mureș, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

Cepoi a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că există două soluții de finanțare în privința celor opt spitale regionale de urgență preconizate a se construi la nivel de țară, pe care le studiază și urmează să ia o decizie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, spitalele ar putea fi construite din fonduri structurale sau din fonduri de investiții internaționale. Potrivit ministrului Sănătății, în acest al doilea caz sunt din nou două variante.

„Fie investitorii străini ne împrumută bani, iar noi contruim spitale și returnăm împrumutul în 20-30 de ani, fie ne construiesc ei spitale și ni le închiriază, plătind 20-30 de ani, ca un leasing, a explicat Cepoi.

Ministrul a spus că au venit deja trei fonduri dispuse să se implice în construcția celor opt spitale regionale.

„Este în strategia Ministerului Sănătății de a face cele opt spitale de urgență, avem acum două soluții de finanțare. Una este pe fonduri structurale, începând cu 2014, pentru că facem toate demersurile necesare ca în sănătate să intre pe fonduri structurale, nu cum a fost până în prezent. Și a doua soluție, care ar fi mai rapidă, trebuie să vedem ce presupune aceasta, este utilizarea unor fonduri internaționale de investiții – care vin, investesc, construiesc spitalul și îl închiriază Ministerului Sănătății. În felul acesta efortul financiar bugetar al statului este mult mai redus și rapiditatea cu care am putea rezolva problema este mult mai mare. Acum studiem cele două soluții și să vedem pe care le vom pune în aplicare și în ce condiții”, a declarat Cepoi.

Potrivit ministrului, cele opt spitale regionale de urgență vor fi centre de excelență, care vor avea același statut și același nivel de competență