Ministrul Culturii anunță că a numit un scriitor cunoscut în postura de consilier

Publicat: 27 02. 2016, 13:03

Ministrul Culturii a dezvăluit faptul că a numit-o pe Simona Sora în această funcție încă din 9 februarie, când Vlad Alexandrescu a fost audiat la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților cu privire la finanțarea revistelor culturale ale Uniunilor de Creație din România.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a adus în ultimele luni mai mulți consilieri la Ministerul Culturii.

Astfel, regizorul Rareș Zaharia a fost numit în funcția de consilier al ministrului Culturii pentru operă, directorul executiv al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Dragoș Neamu – consilier pentru muzee, actorul Anghel Damian – consilier pentru teatru, criticul de film Andrei Rus – consilier pentru cinematografie, Adrian Bălteanu – consilier pentru probleme de patrimoniu, Florian Matei-Popescu – consilier pentru probleme de arheologie și Edmond Niculușcă – consilier pentru comunicare și pentru spațiul public.

Simona Sora a semnat cronici literare, studii, eseuri, traduceri în reviste culturale române și străine, prefețe și postfețe la diverse volume de literatura contemporană. Este doctor în filologie și membră a Uniunii Scriitorilor din România, potrivit prezentării sale de pe site-ul Editurii Polirom, care i-a publicat mai multe volume.

A predat literatura română la Facultatea de Litere a Universității din București. A tradus volumul „Crezul meu”, de Carlos Fuentes (Editura Curtea Veche, 2005), și se numără printre autorii antologiilor „Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism” (Editura Polirom, 2008) și „Prima mea carte” (Editura ART, 2011). A publicat eseurile „Regăsirea intimității” (Editura Cartea Românească, 2008) și „Ultima Thule. Fortărețe dacice din Munții Orăștiei” (Artec, Spania, 2009).

A primit, pentru volumul „Regăsirea intimității, mai multe distincții: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor; Premiul pentru debut al revistei Observator Cultural; Premiul pentru exegeză în proza românească, oferit în cadrul „Colocviilor romanului românesc contemporan”, Alba-Iulia; Premiul pentru debut al revistei România literară. A fost finalistă a secțiunii de literatură în cadrul Marilor Premii Prometheus decer­nate de Fundația Anonimul.

În 2012 i-a apărut prima ediție a roma­nului „Hotel Universal” (ediția a II-a, 2013), foarte bine primit de critică și de cititori și nominalizat la majoritatea premiilor literare românești. Romanul urmează să apară în Croația și în Franța, potrivit Editurii Polirom.