Ministrul Culturii: Hala Matache este o ruină și trebuie mutată

Publicat: 29 10. 2012, 16:01
Actualizat: 30 03. 2019, 15:18

Puiu Hașotti, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferință de presă, că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este „o ruină”, care trebuie mutată și reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu „impieteze asupra urbanismului și circulației în București”.

Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Puiu Hașotti, a prezentat, luni, într-o conferință de presă o serie de inițiative legislative în domeniul patrimoniului, aflate în prezent pe circuitul de avizare.

În acest context, Hașotti a vorbit, răspunzând unor întrebări, despre Hala Matache, un monument istoric de categoria B – de interes local -, spunând că subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii în absența unui aviz de la Ministerul Dezvoltării.

„Hala Matache este o ruină. Nu avem încă nimic de la Ministerul Dezvoltării (…) Un punct de vedere strict personal este acela că Hala Matache nu trebuie să intre în coliziune cu interesul public al cetățeanului și cu urbanizarea Bucureștiului. Ea trebuie menținută, dar trebuie mutată, inclusiv cu cât mai multe elemente constitutive ale Halei Matache. Ttrebuie mutată în așa fel încât monumentul trebuie să rămână, dar în alt loc, astfel încât să nu se impieteze asupra urbanismului și circulației în București și ea ar trebui să fie un spațiu cultural. La ora actuală, este un dezastru Hala Matache”, a spus Puiu Hașotti.

El a mai spus că Ministerul Dezvoltării nu a remis Ministerului Culturii niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache. „Noi am dat un aviz pentru o documentație de intervenție de conservare de urgență. E singurul aviz pe care l-am dat”, a spus și Sergiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, prezent la conferința de presă, organizată la sediul Ministerului Culturii, Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a spus că Ordinul Arhitecților tocmai a premiat o propunere care prevede păstrarea Halei Matache pe locul actual. El a mai amintit că Direcția pentru Cultură a Municipiului București a dat un aviz de demolare în cazul acestui edificiu fără să țină cont de recomandarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Declarațiile acestea vin în contextul în care, pe 26 octombrie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Hașotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzești – Berzei.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: „E un subiect drag mie. (…) De trei ani și jumătate, lipsind sângele în instalația unor factori de decizie, am înghițit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, avem și avizul dânșilor, urmează să avem și avizul Ministerului Culturii”.

Primarul general declara, pe 20 septembrie, că trebuie lămurită situația cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzești – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri și 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcția drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), precum și pe cel al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național (MCPN), Hala Matache fiind un monument istoric.

„S-a propus o comisie interplanetară care să discute, care n-are niciun fundament legislativ”, a mai spus Oprescu, pe 26 octombrie, după ce a anunțat că a obținut deja avizul MDRT.

ONG-urile din Platforma pentru București care se opun mutării Halei Matache anunțaseră, după o discuție cu secretarul de stat Marcel Boloș de la MDRT, pe 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o ședința comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condițiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Avizul Ministerului Culturii trebuie semnat de ministrul Puiu Hașotti, după consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

„Îi fac o curte accerbă ministrului Culturii pentru a da voie cetățenilor din zonă să ne luăm jucăriile de acolo, să dăm drumul la primele două părți ale diametralei Buzești – Berzei”, a mai declarat Oprescu.

Primarul a mai precizat că soluția rămâne cea anunțată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. „Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de miioane de euro”, a mai spus edilul.

Potrivit ministrului Eduard Hellvig, mutarea Halei Matache ar urma să fie discutată de CNMI în următoarea ședință a comisiei.

Pe de altă parte, peste 20 de persoane care au protestat, pe 6 octombrie, în apropierea Halei Matache din Capitală față de intenția de mutare a acestei construcții au fost ridicate de jandarmi și duse la Secția 3 Poliție, unde au primit avertismente întrucât acțiunea nu era autorizată.

Manifestanții au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, și au afișat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureștiul!”, „Dacă hala e demolată, noi pierdem bani”, „Respectați legea! Organizați concurs!”.