Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Iubesc, iubeam… Austria”

Publicat: 08 12. 2022, 20:40
Sursă Foto - Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, spune că României i s-a făcut o nedreptate joi când i-a fost refuzat accesul în spațiul de liberă circulație Schengen. El a spus că iubea Austria din mai multe puncte de vedere, dar acum totul este doar ”o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată”.

Totuși, Romașcanu consideră că există și un lucru bun după tot ceea ce s-a întâmplat astăzi. ”De azi suntem mai uniți și mai determinați să luptăm noi pentru noi”, a spus acesta.

”O veste proastă nu numai pentru România ci și pentru solidaritatea europeană…

Iubesc, iubeam… Austria dintr-o mie de motive: cultura noastră comună, oamenii, pârtiile, Viena, Mozart și multe, multe altele. Totul este acum doar o imensă amărăciune, o nedreptate care nu poate fi curând reparată, a stricat mai mult decât pot chiar și austriecii să înțeleagă acum.

Înțeleg că politica e negociere și compromis, dar am învățat că nu există politică sănătoasă fără caracter. Politicieni austrieci și nu numai, ale căror interese le vom afla sigur, au decis azi, fără un minim caracter, chiar împotriva propriilor interese.

In orice caz, o analiză profundă a acțiunilor partidelor, ale instituțiilor statului implicate, rapoarte detaliate sunt acum necesare pentru a fi siguri că aderarea la Schengen va fi un succes într-un termen scurt.

Vom merge înainte, iar România va fi acolo unde merită. Și unde a ajuns de fiecare dată, chiar daca a fost nevoie de răbdare și eforturi mai mari decât au avut alții nevoie!

Mulțumiri tuturor prietenilor noștri externi și românilor care au susținut aderarea până în ultimul moment! 

Un lucru bun din tot acest necaz: de azi suntem mai uniți și mai determinați să luptăm noi pentru noi”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

România și Bulgaria rămân momentan în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.