Ministrul de Finanțe: „Este un buget al relansării, robust, echilibrat, realist, nu al austerității”

Publicat: 25 02. 2021, 20:30
Actualizat: 06 04. 2021, 15:00
Ministrul de Finanțe: „Este un buget al relansării, robust, echilibrat, realist, nu al austerității” / Sursă: Shutterstock - Ilustrativ

„Acest buget este unul al relansării, robust, echilibrat și realist”, afirmă ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, care mai subliniază că România rămâne singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv, situație pusă pe seama ineficienței guvernărilor anteriore.

Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020

„Acest buget este un buget al relansării, robust, echilibrat, realist. Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Doar trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele. Sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date”, spune Alexandru Nazare.

Ministrul acuză guvernările anterioare

Alexandru Nazare acuză că, din cauza guvernărilor trecute, România este singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv.

„Din acest motiv, trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi în privinţa acestei evaluări şi a recomandărilor specifice de ţară în următorii ani, nu doar în 2021. În 2019 am avut cel mai mare deficit bugetar din rândul statelor membre. Spațiul fiscal pentru stimulare a fost mult mai mic decât celelalte state”, mai spune Nazare.

Bugetul nu include majorarea alocațiilor, dorită de PSD

Parlamentarul social-democrat Gabriela Firea a luat poziție, după ce amendamentul privind majorarea alocațiilor copiilor a fost respins, joi, în comisiile pentru Muncă: „Nu sunt cuvinte în vocabular pentru a-i defini pe politicienii care în campanie au promis lapte și miere, iar acum s-au opus cu vehemență”.