Ministrul Dezvoltării Naționale din Ungaria a inaugurat o…criptă, la Cluj

Publicat: 31 05. 2017, 22:47
Actualizat: 01 06. 2017, 09:23

Sesztak Miklos a declarat, la inaugurarea criptei „Biasini” din Cimitirul Central, că acest cimitir este martor al contribuției națiunii maghiare la dezvoltarea orașului.

„Cei care vizitează Clujul au obligația de a trece și prin acest cimitir și să vadă mormintele care sunt parte a istoriei orașului. Cimitirul Hazsongard este o parte a culturii maghiare, a istoriei Clujului. Acest cimitir este martor al contribuției națiunii maghiare la dezvoltarea orașului. În afară de trecut este important, pentru noi, și viitorul. Va fi viitor maghiar în Cluj, va fi viitor maghiar în Transilvania”, a spus ministrul Dezvoltării Naționale din Ungaria.

Președintele Fundației Hazsongard, care se ocupă de întreținerea și reabilitarea mormintelor din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, Gergely Erzsebet, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că autoritățile ungare au finanțat lucrările de reabilitare a criptei „Biasini” cu suma de 6 milioane de forinți (20.000 de euro).

„Lucrările au durat peste doi ani și au fost executate de o echipă de restauratori. Cripta, care este monument istoric, datează din anul 1847 și se afla într-un stadiu avansat de degradare, fiind în pericol de prăbușire”, a explicat aceasta.

Cripta care a fost reabilitată aparține lui Gaetano Biasini, un profesor de spadă din regiunea italiană Lombardia, care a fost chemat de la Viena de aristocrații maghiari din Transilvania să le predea scrimă.

„În anul 1818, Biasini a deschis o școală privată de scrimă în Cluj, care în 1824 a devenit publică. El a primit titlul de cetățean al orașului și a cumpărat un han, pe care l-a transformat în hotelul Biasini unde au fost cazați în 1848 revoluționarii Petofi Sandor și Nicolae Bălcescu. De asemenea, Gaetano Biasini a fost cel care a pus la punctul un sistem de poștalion regulat cu șase cai care făcea cursa din Slovacia, trecând prin Oradea, Cluj, Sibiu până la București. El a stabilit un record și, vizitiu fiind, a făcut drumul Oradea – București în doar 14 ore”, a mai spus Gergely.

În cadrul ceremoniei de inaugurare, cripta a fost sfințită de preoți, iar oficialitățile prezente au depus coroane de flori.