Ministrul Finanțelor s-a răzgândit. Ce se va întâmpla cu profesiile liberale

Publicat: 06 05. 2015, 10:45
Actualizat: 04 08. 2015, 17:06

Eugen Teodorovici a făcut precizările recent, după ce reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului Român au arătat că românii cu profesii liberale vor fi recalificați ca având activități dependente și ar putea fi obligați de fisc la plata unor sume mai mari decât cele câștigate în ultimii cinci ani.

„Profesiile liberale nu vor dispărea și nu vor avea nimic de suferit. Așa cum am convenit cu partenerii noștri de discuție vor avea loc în Parlament amendamentele necesare ca acest lucru să se finalizeze în bune condiții. În cadrul Consiliului de Dezvoltare a României am convenit foarte clar modul în care am lucrat de acum încolo și modul cum va arăta noul text, astfel încât acest lucru să fie reglementat în Parlament în urmatoarele săptămâni”, a spus, marți, ministrul Finanțelor.

Teodorovici a negat faptul că persoanele care exercită profesii libere ar putea fi puse la plata pe sumele încasate în ultimii cinci ani.

„Nu este nimic adevărat și nu este niciun fel de conflict. Textul este agreat cu partenerii noștri și nu știu de unde au apărut astfel de discuții. Repet, va fi o clarificare în textul legii actuale astfel încât să fie clar pentru cei care vor verifica, pentru organele de control, dacă verifică, cum verifică și care sunt concluziile. Nimeni nu va veni retroactiv să constate spețe pentru care să aplice penalități și amenzi. Țin foarte mult la această abordare, dacă textul oricărei legi nu este foarte clar, nu putem să punem pe umerii partenerului nostru din piață, nu contează cine este, o neclaritate a legii, ci vii tu stat și suporți. Dacă nu ai fost în stare să fii foarte clar în lege atunci suporți și consecințele”, a explicat Teodorovici.