Ministrul Justiției critică proiectul care oferă imunitate avocaților: „Este ceva nemaiîntâlnit”

Publicat: 16 05. 2016, 17:25
Actualizat: 12 10. 2016, 11:20

„Cred că nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților, o profesie care se bucură de o imunitate absolută; este ceva nemaiîntâlnit, în Uniunea Europeană cel puțin”, a spus Prună luni la CSM, în urma deciziei unanime a Secției pentru procurori de a-i reînvesti în funcție pe procurorii-șefi ai DNA, Călin Nistor și Marius Iacob.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat pe 4 mai un proiect de modificare a legii avocaturii, inițiativă care a trecut deja de Senat. Acesta prevede că procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confiște comunicările scrise dintre client și avocat și nici „suporturile de sunete, imagine și date”, deci a telefoanelor mobile și a calculatoarelor care aparțin avocaților.

„Am adoptat raportul privitor la proiectul de inițiativă legislativă cu nr. 555/2015, ceea ce înseamnă o modificare substanțială la legea avocaturii. Legea avocaturii în forma pe care noi, astăzi, am adoptat-o ține cont atât de interesele celor care fac parte din această profesie a avocaților, de interesele justițiabililor, cei care beneficiază de interesele avocaților, așa cum ține cont și de interesul general”, afirma odată cu adoptarea raportului liberalul Ioan Cupșa, avocat membru al Baroului Bihor, adăugând că, personal, consideră că legea este una echilibrată.

Acesta a precizat și că deputații au adoptat în mare parte amendamentele Senatului, criticate de către Guvern și instituțiile cu atribuții în domeniul justiției, printre care DNA și CSM, pe motiv că ar duce la o formă de imunitate pentru avocați și la un „statut de impunitate fără echivalent”, arătând că nu e de părere că legea, în forma actuală, ar conferi avocaților o imunitate specială.

„Nu, nici pe departe. Este doar o tratare normală atât a profesiei, cât și a raporturilor specifice dintre avocat și clientul pe care îl apără și era firesc să intervenim în acest fel. (…) Se asigură noi garanții în ceea ce privește secretul informațiilor care sunt schimbate, care ajung la cunoștința apărătorului, prin prisma contractului pe care îl are și prin prisma reprezentării pe care o face”, a argumentat atunci Cupșa, afirmând că modificările aduse legii avocaților sunt numeroase și „practic întreaga lege este reașezată”, inclusiv sancțiunile cu care vor fi tratate încălcările privitoare la obligațiile pe care le au avocații.