Ministrul Justiției reacționează: Eșecuri de tipul Țăndărei consolidează încrederea traficanților că nu li se întâmplă nimic

Publicat: 09 01. 2020, 18:40

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, joi, cu Iana Matei, președinta organizației Reaching Out România pentru a discuta problema traficului de persoane din România, în special a traficului de minori, cauzele, modalitățile și posibilele măsuri de creștere a eficienței statului român în combaterea acestui fenomen.

Ministrul Justiției a precizat la discuție, potrivit unui comunicat de presă, că procurorii cu expertiză în anchetarea cauzelor de trafic de minori vor putea fi capacitați într-un efort structurat mai susținut începând cu anul 2020.

Predoiu este decis să implice Ministerul Justiției în combaterea cu forță a traficului de minori, în cadrul competențelor legale ale instituție

„Acest fenomen este grav, de amploare și are efecte devastatoare asupra multor minori, este o rană deschisă care obligă toate instituțiile de aplicare a legii la o acțiune coordonată. În prezent, adulții care racolează minori pentru cerșetorie sau prostituție acționează fără mari griji din partea oamenilor legii. Eșecuri de tipul celor din „Cazul Țăndărei” nu fac decât să consolideze încrederea traficanților că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriașe de bani sunt obținute de pe urma traficului și exploatării de minori, cu prețul compromiterii unor vieți, mutilării unor suflete și sfidării legii și a moralei publice”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit aceleiași surse.

Ministrul spune că trebuie început de la zero, de exemplu de la a inventaria câte case de prostituție funcționează în fiecare oraș, unde sunt localizate, cine le exploatează, cine coordonează rețelele de racolare etc.

„Ar trebui să începem chiar cu capitala țării, cu Bucureștiul, să aflăm câte astfel de localuri funcționează, sunt ele sau nu disimulate în alte forme de activități aparent legitime, de exemplu hoteluri? Cui aparțin, cine câștigă de pe urma lor, cine le protejează? Voi iniția un astfel de demers cu noile conduceri din cadrul Ministerului Public imediat ce își vor prelua mandatele, cu alte ministere din zona de aplicare a legii, cu Parlamentul și societatea civilă. Nu în ultimul rând, știu că vom beneficia de sprijin și asistență cu expertiză în acest domeniu din partea UE și a SUA. Această rușine, care este traficul și exploatarea minorilor, trebuie să se oprească”, a mai declarat ministrul Justiției.

Cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv, la fnele lunii decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficați de inculpați.