Ministrul luxemburghez de Externe: E un mic blocaj la Schengen; să discutați cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii

Publicat: 22 04. 2015, 14:57

This browser does not support the video element.

„De patru ani ați terminat toate pregătirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar există încă un mic blocaj. După părerea mea trebuie găsită cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu în calitate de președinte al Consiliului UE (în a doua parte a acestui an – n.r.) este să încerc să vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii”, a declarat, miercuri, la București, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, amintindu-și că și la ultima sa vizită în România, în 2011, Schengen era un subiect pe ordinea de zi.

Asselborn a precizat că Luxemburg a susținut întotdeauna, alături de multe alte țări, aderarea la Schengen. „Trebuie să facem un efort suplimentar și, dacă vor fi ecouri de la Berlin privind găsirea unei soluții înainte de sfârșitul anului, octombrie va fi o lună bună pentru a găsi această cheie și o soluție la această problemă”, a afirmat șeful diplomației luxemburgheze, într-o conferință comună de presă cu omologul român, Bogdan Aurescu.

Jean Asselborn a precizat să toate țările care au îndeplinit 100% condițiile tehnice ar trebui să aibă posibilitatea de a fi primite în Schengen.

Întrebat care este cheia aderării, oficialul luxemburghez a precizat: „Trebuie să o găsiți, nu pot s-o spun eu. Știți că Europa e «un animal» care în mod normal funcționează pe bază de unanimitate”.

„Cred că mai ales prietenii germani, mă refer la partidele din coaliția (de guvernare) trebuie consultați, trebuie vorbit, de asemenea, cu francezii, poate și cu olandezii”, a spus Asselborn, adăugând că România trebuie să găsească argumentele care vorbesc în favoarea sa.

El a mai spus că, dacă va fi găsită cheia, aderarea „se poate întâmpla foarte repede”.

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că i-a prezentat omologului din Luxemburg demersurile făcute de România, atât la nivelul Președinției, cât și la nivelul MAE.

Aurescu a precizat că a discutat în acest sens cu omologii săi din Franța, Germania și Olanda, „urmând ca împreună să lucrăm intens în această perioadă, inclusiv și mai ales în perioada președinției luxemburgheze a Consiliului UE (…) pentru a găsi o soluție pentru aderarea României la Spațiul Schengen”.

Șeful diplomației nu a dorit să avanseze un termen, explicând că „a da termene exacte nu e productiv”.

Pe de altă parte, ministrul român a subliniat „calitatea excelentă” a relațiilor bilaterale și potențialul de cooperare economică. El a amintit că Luxemburg este al 9-lea investitor străin în România, cu peste două miliarde de euro, precizând că Bucureștiul dorește să vadă și mai mulți investitori luxemburghezi în țara noastră.

Cei doi oficiali au discutat și despre situația de securitate din regiune, precum și despre R. Moldova, Aurescu apreciind că este important ca țara vecină să beneficieze pe mai departe „de întregul sprijin politic dar și din punct de vedere al asistenței bilaterale pentru a-și continua parcursul european”.

Totodată, Aurescu și Asselborn au abordat situația din Ucraina, dar și revizuirea Strategiei de Securitate a UE, „necesară în actualul context complicat din estul și sudul Uniunii”.

După conferința de presă, ministrul Bogdan Aurescu și omologul luxemburghez, Jean Asselborn, au participat, în calitate de vorbitori, la conferința „10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare. Luxemburg și România – parteneri pentru aprofundarea integrării europene”, organizată la MAE.