Ministrul Mediului despre noul timbru de mediu: „Nu o să fie o taxă de primă înmatriculare”. Când va fi impusă noua taxă pentru mașini

Publicat: 29 01. 2018, 15:22

„Forma finală a taxei trebuie să aibă un singur scop, pentru că și eu și Guvernul României, și cred că fiecare dintre noi ne dorim să trăim într-un mediu curat, într-un mediu sănătos, dar nu numai noi acum ci și generațiile viitoare, și suntem responsabili pentru acest lucru (…) Nu este o taxă și nu o să fie o taxă de primă înmatriculare sau o taxă care să-i penalizeze pe toți cei care își cumpără o mașină second-hand, va fi o taxă, să spunem între ghilimele, numai în vederea poluării”, a declarat, ministrul propus la Mediu, Grațiela Gavrilescu, la sfârșitul audierilor din comisia de specialitate din Parlament – comisia care a avizat-o favorabil pe Gavrilescu pentru un nou mandat de ministru al Mediului.

Întrebată dacă luna martie va mai rămâne ca termen pentru elaborarea noii taxe, Gavrilescu a precizat faptul că „studiile toate durează și ne dorim ca aceste studii să fie bine efectuate. Durează un pic mai mult, dar mai bine mai mult și sigur, decât să ne pripim și să nu iasă un lucru bun”.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara în decembrie 2017, în ședința Comisiilor de Mediu ale Parlamentului, că timbrul de mediu ar putea fi înlocuit până în luna martie sau aprilie 2018, conform directivelor europene, pentru diminuarea poluării.

„Bugetul Adminstrației Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat undeva în martie – aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri și cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică «Poluatorul plătește!». Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie. De asemenea, sperăm ca săptămâna viitoare să avem Hotărârea de Guvern de adoptare a Planului Național de Gestiune a Deșeurilor și, în felul acesta, procedura de infringement și o condiționalitate ex-ante pentru România să fie bifată, să notificăm Comisia Europeană”, a susținut Gavrilescu, în ședința din Comisiile de mediu ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului pe anul 2018 pentru Ministerul Mediului.

Guvernul a eliminat timbrul de mediu în luna februarie 2017, însă, în luna octombire, ministerul Mediului a anunțat că pregătește o nouă taxă, ca rezultat al creșterii record a numărului de înmatriculări de mașini vechi aduse din afara țării.