Ministrul Mediului: În România se taie anual 38,6 milioane metri cubi de lemn. Cifrele sunt șocante

Publicat: 22 11. 2019, 11:47

„Primul lucru pe care am vrut să È‹l văd când am venit la Minister a fost raportul Inventarului Forestier Național (IFN). Eram familiarizat cu subiectul din discuțiile de la Comisia de Mediu din Cameră și din articolele din presă, însă eram curios să văd varianta oficială. Am descoperit acolo niște cifre șocante, atât de șocante È‹ncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să È‹mi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicațiile, vă spun că am acceptat È‹n integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că È‹n România se taie È‹ntr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Costel Alexe.

Potrivit acestuia, raportul IFN ar fi fost ținut la sertar de fosta conducere a ministerului.

Alexe mai spune că în mandatul PSD s-ar fi tăiat ilegal peste 60 de milioane de metri cubi de lemn.

„Faptul că acest raport a fost ținut la sertar mai bine de un an de către fosta conducere a ministerului este cu atât mai grav. Au aflat de situație și È‹n loc să È‹și asume și să caute soluții au È‹ncercat să mușamalizeze datele și să È‹l denigreze pe domnul Marin Gheorghe și munca echipei sale. PSD a È‹ncercat să ascundă faptul că sub mandatul lor s-au tăiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fără autorizație. Probabil că, dacă nu ar fi existat succesul moțiunii de cenzură și înlocuirea Guvernului Dăncilă, și astăzi Ministerul ar fi negat existența acestor cifre”, a mai declarat Costel Alexe.

Ministrul a mai anunțat că va merge, vineri, la Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru a discuta măsuri.

„Voi avea o discuție cu conducerea instituției despre modul în care putem grăbi operaționalizarea (monitorizării tăierilor de păduri, n.r.)”, a anunțat acesta.