Ministrul Mediului: IRIDEX are 60 de zile să rezolve problemele gropii de gunoi din Chiajna

Publicat: 10 08. 2016, 17:25
Actualizat: 08 06. 2018, 21:31

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat miercuri, 10 august, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele controalelor efectuate în ultimele trei luni de Garda Națională de Mediu la depozitul de deșeuri de la Chiajna, administrat de compania IRIDEX SA.

„Instalația IRIDEX este exploatată în mod defectuos, operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaze și mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforme. Au fost dispuse de comisarii de mediu 21 de măsuri de remediere, care dacă vor fi puse în aplicare de către operatorul economic, sperăm că vor duce la soluționarea acestei probleme. IRIDEX are la dispoziție pentru a remedia toate aceste deficiențe termenul legal de 60 de zile. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate face solicitare de suspendare a autorizației integrate de mediu care, practic, înseamnă încetarea activității acestui agent economic”, a declarat ministrul Mediului.

Principala problemă identificată o reprezintă neacoperirea optimă a celulelor unde este depozitat gunoiul. Stratul de pământ turnat deasupra deșeurilor este de cel mult 20 de centimetri, spune Cristiana Pașca Palmer, deși legea prevede un strat de jumătate de metru. Totodată, inspectorii de mediu au mai descoperit că în anumite porțiuni deșeurile au ajuns aproape la suprafață, puțurile de extracție a gazului nu sunt etanșeizate, sistemul de colectare a levigatului (substanță rezultată din dizolvarea deșeurilor) nu este colectată corespunzător, iar zona activă de depozitare a deșeurilor este dublă față de normativ, aceasta având în prezent 5.000 de metri pătrați, față de standardul de 2.500 de metri pătrați.

„Avem probleme mari pe celulă, pentru că pe suprafețe extinse deșeurile au ajuns deja la suprafață, iar datorită temperaturilor meteo extreme, s-au produs foarte multe șanțuri de celule, se și pot vedea, motiv pentru care sunt scăpări de gaze din subteran”, a declara Bogdan Trif, directorul Gărzii Naționale de Mediu.

În replică, directorul executiv al SC IRIDEX SA, Liviu Birău, anunță că va contesta rezultatele controlului, deoarece nu sunt reale.

„A dispus niște măsuri de remediere pentru niște neconformități pe care noi le considerăm neadevărate.Vom contesta acest proces verbal. Legea prevede o acoperire între 30 și 50 de centimetri, o acoperire provizorie. Având în vedere că vorbim de 200.000 de metri pătrați, nu se poate face într-o zi. 200.000 de metri pătrați ori 50 de centimetri înseamnă 100.000 de metri cubi de pământ, e un munte! Există un timp în care se poate face asta. E adevărat că au găsit o zonă de 1.000 de metri pătrați, din 200.000 de metri pătrați, unde întâmplător nu era (n.r. acoperit cu pământ). Înseamnă 0,5%, deci despre ce vorbim?!”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Birău.

Tot în cadrul conferinței de presă, directorul Gărzii Naționale de Mediu a anunțat că alte două societăți comerciale care se ocupă de managementul deșeurilor au fost sancționate, iar față de una dintre acestea a fost înaintată plângere penală.