Ministrul Muncii, despre angajatori: Trebuie să verifice constant situația sanitară. Au ca alternativă să-și închidă afacerea

Publicat: 21 07. 2020, 22:13
Actualizat: 06 04. 2021, 18:41
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Angajatorii poartă responsabilitatea salariaților și trebuie să verifice situația sanitară constant – alternativa e să închidă

Ministrul Muncii atrage atenția asupra necesității respectării regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, atât în cluburi, cât și în diverse firme. Principalii răspunzători de respectarea normelor sunt angajatorii, spune ministrul care avertizează că o alternativă a nerespectării măsurilor de protecție ar fi închiderea afacerilor, fapt pe care Guvernul nu-l dorește.

Trebuie făcut un efort constant pentru asigurarea sănătății atât a salariaților, cât și a clienților, spune ministrul Violeta Alexandru.

„Când vorbesc de angajatori, mă refer la cei care în spațiul de lucru au un număr de persoane care lucrează în apropiere sau care nu poartă mască. Trebuie să fie conștienți, că sunt patroni de cluburi, că sunt directori de firme de confecții, că sunt patroni de magazin de cartieri, toți acești oameni poartă responsabilitatea salariaților. Vreau să subliniez asupra rolului celui care administrează afacerea respectivă, spațiul respectiv din punct de vedere al sănătății clienților și al salariaților. Trebuie să facă un efort să verifice constant. Nu văd altă soluție. Alternativa este să închidă și în niciun caz Guvernul nu vrea să ajungă aici”, a mai afirmat Violeta Alexandru, marți seară, la B1 TV.

VIoleta Alexandru: Alternativa este să închidem aceste cluburi, ceea ce nu ne dorim

Violeta Alexandru a făcut apel la responsabilitate pentru angajatorii care trebuie să se îngrijească de respectarea regulilor de protecție în incinta afacerilor lor.

Poate că ați văzut, m-am gândit să merg pe litoral, acolo unde știu că în această perioadă este aglomerație în cluburi, și m-am dus cu un mesaj foarte civilizat. Am avut o discuție cu managerii respectivelor cluburi în care am văzut aglomerație. Mi-au explicat că fac toate eforturile și le-am spus că nu este de ajuns. Alternativa este să închidem aceste cluburi, ceea ce nu ne dorim, pentru că acest lucru înseamnă, pe de o parte, scăderea veniturilor angajaților, pe de altă parte închiderea unor locuri în care dacă s-ar respecta condițiile de distanță, oamenii s-ar putea relaxa, iar mulți dintre dânșii ne și spuneau în cluburile respective, să nu ne închideți că ne dorim spații… Înțelegem acest lucru – ce rugăm este ca fiecare să contribuie pentru asigurarea tuturor condițiilor de siguranță a sănătății, pentru că a nu contribui la acest efort înseamnă până la urmă un impact direct asupra veniturilor unor oameni. Personal, ca ministru al Muncii, am trăit cele mai intense momente în această perioadă”, a continuat ea.

Violeta Alexandru vrea șomaj tehnic pentru angajații sănătoși al căror job s-a închis din cauza unor cazuri Covid depistate

Guvernul ar putea adopta un proiect de act normativ, care să prevadă plata șomajului tehnic pentru persoanele care nu mai pot lucre pentru că, deși ele sunt sănătoase, locurile de muncă s-au închis după depistarea unor cazuri de Covid-19 în cadrul acestora, a anunțat ministrul Muncii.

„Mâine (n.r. – miercuri) în ședința de Guvern, voi propune completarea actualului cadru legal, astfel încât și unităților închise pentru că s-au identificat focare să le acordăm șomaj tehnic. Cei care sunt bolnavi vor merge în tratament, iar cei care merg acasă vor putea beneficia (n.r. – de șomaj tehnic)”, a declarat Violeta Alexandru.