NEMULȚUMIRI. Violeta Alexandru: Nu văd Inspecţia Muncii pe teren. O lună – este ultimul termen pentru a schimba lucrurile / Vreau să văd că se munceşte şi se asumă

NEMULȚUMIRI. Violeta Alexandru: Nu văd Inspecţia Muncii pe teren. O lună - este ultimul termen pentru a schimba lucrurile / Vreau să văd că se munceşte şi se asumă
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Angajatorii poartă responsabilitatea salariaților și trebuie să verifice situația sanitară constant – alternativa e să închidă
Publicat: 07/07/2020, 19:56
Actualizat: 07/07/2020, 19:58

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, semnalează faptul că „nu vede Inspecţia Muncii pe teren”, ea precizând că mai acordă un ultim termen de o lună „pentru a schimba lucrurile”. Inspecţia Muncii „merită să aibă credibilitatea şi încrederea oamenilor dar pentru acest lucru trebuie să se muncească”.

Nu văd Inspecţia Muncii pe teren. Le-am spus-o direct Inspectorilor Şefi de la toate Inspectoratele Teritoriale de Muncă în videoconferinţa organizată astăzi. Nu este normal să nu se ridice nicio problemă atunci când vorbim faţă în faţă şi să aflu separat de o serie de disfuncţionalităţi. Nu mă deranjează dacă apar (cine nu munceşte, nu greşeşte!) dar vreau să văd că se munceşte şi se asumă. Înainte să primesc solicitări de sporuri de la sindicat!”, a scris, marţi, pe Facebook, Violeta Alexandru.

„Nu văd o activitate la ITM-uri care să răspundă prompt şi eficient sesizărilor oamenilor”

„De fapt, cum cer statistici, se vede câte o mişcare; cum las să treacă câteva zile fiind prinsă cu alte urgenţe, cum nu se mai întâmplă mare lucru. După principiul, lasă că uită. Nu uit! Sunt atentă la tot. Mai ales am capacitatea să coroborez toate informaţiile, inclusiv din sesizările oamenilor pentru a discerne cine face treabă la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi cine nu (sunt cei care aşteaptă să dispar din funcţie)”, precizează sursa citată.

Violeta Alexandru mai spune că Inspecţia Muncii merită să aibă credibilitatea şi încrederea oamenilor, „dar pentru acest lucru trebuie să se muncească, peste tot, plecând de la ascultarea semnalelor din piaţa muncii”.

„Nu am cerut normă de amenzi, nu sunt duşmanul companiilor care îşi văd de treabă dar când ai sesizări, mai ales în judeţele mari şi rezultat zero – am dreptul să atenţionez că ceva nu este în regulă. O lună, acesta este ultimul termen pentru a schimba lucrurile! Adică să văd o altă abordare, pro-activă, atentă la sesizările oamenilor. Cred că o asemenea atitudine arată inclusiv respect pentru antreprenorii corecţi pentru că nu vor să fie amestecaţi, pe bună dreptate, cu cei care ocolesc legea. Aici, pentru restabilirea corectitudinii în piaţa muncii trebuie să contribuie o Inspecţie a Muncii performantă, exigentă, dreaptă. Inspecţia Muncii nu este o instituţie uşoară. Îmi asum să schimb lucrurile dar nu despre mine este vorba. Aici chiar nu va fi uşor. Am încredere. Se va comunica mai mult, cu regularitate. Sâmbătă vor fi date public primele informaţii”, conchide ministrul Muncii.