Ministrul Pană „salută ce face” DNA în dosarul retrocedărilor, dar nu îl va suspenda pe directorul Romsilva

Publicat: 21 10. 2014, 19:36

Întrebată, într-o conferință de presă, dacă îl va suspenda din funcție pe directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, în urma scandalului privind retrocedările ilegale, Doina Pană a răspuns că nu va face acest lucru până nu va avea o solicitare sau o poziție oficială din partea autorităților statului privind „situația juridică” a acestuia în dosarul respectiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu. Eu am făcut o declarație și mi-o mențin. Eu, la ora actuală, din punctul de vedere al instituțiilor statului, în afară de presă, nu am nimic oficial legat de situația juridică a domnului Crăciunescu. Trebuie să mergi pe prezumția de nevinovăție, dacă nu, la cel mai mic zvon, știu eu, pot să ies și să spun că dumneavoastră nu știu ce ați făcut (…)”, a răspuns Pană.

Ministrul a adăugat că salută „ceea ce face” DNA în dosarul retrocedărilor și va aplica orice măsură, însă doar dacă îi va fi cerută de autoritățile statului.

Pană a adăugat că nu dorește să se autosesizeze după ce „a auzit din presă”.

„Eu salut ce face DNA. Vreau să fiu foarte bine înțeleasă. Salut că se reia, se revizuiește, că sunt doi judecători care sunt într-un anumit regim judiciar acum care s-au pronunțat. Deci că se reia cazul respectiv și orice măsură pe care instituțiile statului o vor cere evident că o vom aplica. Dar nu mă autosesizez eu că am aflat din presă că ar putea fi ceva”, a spus Pană.

Ministrul Apelor și Pădurilor s-a aflat, marți, într-o vizită în județul Alba, unde a avut întâlniri cu silvicultori și cu cei interesați pe tema Codului Silvic. Ministrul a avut întâlniri și cu locuitorii din Munții Apuseni și a vizitat barajul de la Mihoiești, lucrare hidrotehnică începută și nefinalizată dinainte de 1989.

În dosarul retrocedărilor sunt urmăriți penal, printre alții, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, senatorul Ilie Sârbu, și doi judecători de la Tribunalul Covasna.

DNA susține că, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanță(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, spun anchetatorii.