Ministrul Sănătății: „Discutăm cum trebuie să modificăm legislația privind coplata, ca să fie aplicabilă”

Publicat: 25 05. 2012, 18:04
Actualizat: 25 05. 2012, 18:04

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a început o serie de discuții cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislația privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că „există în toată lumea conceptul de coplată și va exista”, însă în România legislația privind coplata nu a putut fi aplicată, din „motive tehnice”.

El a precizat că legislația privind coplata va trebui modificată, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

„Legea coplății, care este aprobată de Parlament, nu a putut fi aplicată din motive tehnice. Pentru că, așa cum a fost gândită, nu poate fi aplicată. De la faptul că se prevede că a douăsprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim – ceea ce înseamnă să monitorizezi veniturile fiecărui cetățean, să monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetățean ș.a.m.d., ar însemna niște cheltuieli de administrare care ar depăși cu mult coplata. Sau ar trebui să punem o coplată care ar reduce accesibilitatea populației la servicii medicale. Și atunci trebuie să modificăm legislația”, a spus el.

Cepoi a precizat că a început o serie de discuții cu comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a stabili cum ar putea fi modificată legislația privind coplata, astfel încât aceasta să fie aplicabilă.

„Suntem în discuție cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, să vedem cum putem modifica, ca ea să fie aplicabilă. Deci coplata este un mecanism – nu care reduce accesibilitatea la servicii medicale, ci care reduce accesibilitatea nejustificată la servicii medicale, pe de o parte, iar pe de altă parte permite un control mai corect al consumului de servicii medicale. Pentru că dacă acum un furnizor de servicii medicale rău intenționat poate să raporteze în mod fals niște servicii medicale, atunci nu va mai putea, pentru că va trebui să aibă o chitanță și o plată făcută și o semnătură a cuiva, care a dat acei bani. Deci este și un mecanism de control și o limitare a consumului nejustificat medical de servicii medicale”, a spus el.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, participă la Târgu Mureș la cea de-a doua ediție a conferințelor „Amfiteatrul de sănătate ” cu tema „Spitalul public, între anacronism și eficiență”.