Ministrul Sănătății: Sistemul privat de sănătate „trebuie scos din zona gri”

Publicat: 12 04. 2019, 17:57

„Am fost acuzată în discuții, că doresc asigurări private. Dar este normal să existe asigurări private, controlate de stat. (..) Au fost acele abonamente, acele asigurări care nu au fost definite, și au apărut sincope în utilizarea lor de către instituțiile private. Nu e normal să fim mult mai transparenți? Oricum un pacient dacă se duce în privat, plătește. Până la urmă trebuie să scoatem și privatul din zona gri. Pentru că în a numite situații ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face față „, a mai spus Ministrul Sănătății.

În același context, Sorina Pintea a ținut să precizeze și faptul că decizia va râmâne însă în continuare în mâna pacientului care va putea să aleagă între public și privat. „Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituțiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii, va fi tocmai acea diferență, dar pacientul va putea alege între public și privat”, a spus ministrul Sănătății.

Ea a spus că în ceea ce privește tariful, scopul final este acela de a avea unul unic atât pentru public, cât și pentru privat. „Scopul final este acela de a avea un tarif unic și pentru furnizorul public și pentru cel privat. (…)Până la urmă cred că pe toți ne interesează pacientul”, a declarat Sorina Pintea.

În cadrul ședinței publice de dezbatere a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/ 2006 de vineri, privind reforma în domeniul sănătății, Sorina Pintea a precizat și faptul că problema costului suportat de către pacient este una veche, însă cu toate acestea, nimeni nu s-a sesizat până acum. „Trebuie să întelegm că avem un pachet de bază, iar pentru restul, trebuie să găsim surse. (…) Și până acum pacienții au plătit, și au plătit mult. De ce nu și-a pus nimeni problema de ce plătesc atât de mult?”, a mai spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a declarat în cadrul ședinței publice de vineri că niciun sistem nu dispune de toți banii pe care îi dorește pentru Sănătate, și că în cazul României, cifra contribuabililor e semnificativ mai mică decât cea a beneficiarilor. „Nu discutăm acum despre bugetele limitate. Niciun sistem din lumea asta nu are toți banii pe care îi dorește la Sănătate. Noi suntem în acest moment 5 milioane, dar contribuim pentru 17 milioane”, a mai spus ministrul Sănătății.

În timpul dezbaterii din timpul ședinței publice pe tema Ordonanței de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/ 2006, ministrul Sănătății a mai declarat că dacă aceasta va fi adoptată, poate duce la crearea de sisteme concurențiale benefice pentru pacienți, între stat si privat. „Pe de altă parte, această chestiune poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacient, între stat și privat. Știți bine, în România avem sistemul de asigurări sociale de sănătate. Și pentru imagistică, revin la acest exemplu, în data de 10 ale lunii banii se termină la spitale. Da, e o sumă limitată, un buget limitat. În general și spitalele publice pot să facă servicii medicale la cerere. Și pentru că volumul de muncă este mare acolo pot utiliza tarife sub privat”, a declarat Sorina Pintea.