Ministrul Sănătății trimite primarii să-i găsească pe copiii nevaccinați. „Dacă nu se respectă directivele, vom lua măsuri”

Publicat: 17 07. 2017, 18:33
Actualizat: 17 07. 2017, 19:05

„Mâine (marți – n.r.), la ora 13.00, Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul de Interne, vom avea o videoconferință cu prefecții, președinții de Consilii județene, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică și reprezentanți ai medicilor de familie din toate județele. Autoritățile locale, primăriile vor fi invitate să se implice în campania de vaccinare împotriva rujeolei”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Florin Bodog a explicat că administrațiile locale trebuie să identifice o anumită locație, acolo unde nu există unități sanitare și unde copiii nevaccinați vor fi imunizați. De asemenea, în locațiile unde nu există cadre medicale suficiente, vor fi voluntari, care vor sprijini procesul de vaccinare.

„Administrațiile locale trebuie să depisteze care sunt copiii nevaccinați din comunitățile respective, astfel vor urmări ca toți copiii cu vârste cuprinse între nouă luni și nouă ani să fie imunizați, inclusiv cei care au depășit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă care sunt cele mai afectate de epidemie. Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă se pun în aplicare directivele venite de la ministere, iar acolo unde nu se respectă, vom lua măsuri”, a adăugat Florian Bodog.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătății, la nivel național, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinați, dintre care, doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

De la debutul epidemiei de rujeolă, la nouă luni, fiecare copil este vaccinat cu un supliment de ROR, iar mai apoi, la 12 luni de prima doză normală, ei sunt vaccinați din nou. La cinci ani este administrată ultima doză. În acest moment, Ministerul Sănătății are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârșitul anului.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 370 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate până la sfârșitul săptămânii trecute, în total fiind peste 8.000 de cazuri confirmate cu rujeolă în România.

Până în acest moment, au fost confirmate 31 de decese, respectiv 8 în județul Timiș, șase în județul Arad, șase în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin și câte unul în județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare,Vaslui, Galați, Mureș și București.