Miron Cozma poate intra în București și în Petroșani din 1 decembrie. „Pe 6 decembrie o să pot intra ca un om liber în București”

Publicat: 14 11. 2012, 10:02
Actualizat: 06 02. 2019, 18:31

Interdicția de a intra în București și în Petroșani impusă de instanță în cazul lui Miron Cozma, în urma implicării acestuia în mineriadele din 1991 și 1999, expiră la 1 decembrie, fostul lider al minerilor declarând că în 2 decembrie va merge la Petroșani, pentru prima dată după 1999.

Miron Cozma a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că prima dată va merge la mormântul părinților săi din Valea Jiului.

„În 1 decembrie voi fi la Alba Iulia, mă voi vedea cu colegii mei de partid, iar apoi, a doua zi, voi merge pentru prima dată după 1999 la Petroșani. Aici vreau să merg la fratele meu, la mormântul părinților mei, dar și la prieteni pe care nu i-am mai vizitat de atâta timp”, a afirmat fostul lider al minerilor.

El a spus că nu se grăbește să ajungă la București, propunându-și ca în drum spre Capitală să se oprească la Târgu Jiu, oraș în care în urmă cu un an și-a lansat propriul partid, Partidul Social Democrat al Muncitorilor.

„Trebuie să trec și pe la Târgu Jiu după ce o să plec de la Petroșani. Voi rămâne și acolo vreo două zile și, probabil, pe 6 decembrie o să pot intra ca un om liber în București. Este o coincidență că pică de Sfântul Nicolae, dar poate fi un cadou pentru mine, după atâta timp”, a adăugat Miron Cozma.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007 din Penitenciarul Rahova, după ce a ispășit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.

În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: șapte ani și 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) și zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanța supremă pentru mineriada de la Costești, din februarie 1999).

De asemenea, lui Miron Cozma i-a fost impusă, pentru o perioadă de cinci ani, interdicția de a intra în București și Petroșani. Aceasta este o măsură complementară dispusă de instanța supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenție pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.