Mitropolitul Ardealului, audiat la DNA după ce a ”binecuvântat” o carte scrisă de Becali în pușcărie

Publicat: 11 07. 2016, 12:42

„Înalt Preasfinția Sa nu a avizat cartea ci a binecuvântat-o. Nu există carte care apare în Biserică să nu apară cu binecuvântarea unui ierarh. Un părinte de la Muntele Athos a mers la Înalt Preasfinția Sa să îi dea o binecuvântare lui George Becali să scrie o carte. Nu s-a pus problema să aibă o contravaloare. Singurul lucru a fost să primească o carte scrisă de domnul Becali. Nici nu se pune problema să fie sponsorizari, bunuri sau donații exacerbate. Pentru acea binecuvântare nu s-a dat nimic. Domnul George Becali nu a fost cel care a cerut ci au cerut cei de la Athos care au scris cartea, că este un coautorat. Este titlul autorului însă corectura grafica, textul și tot ce e acolo a aparținut călugărilor de acolo. Binecuvântarea s-a dat pentru scrierea lucrării. Cartea nu era scrisă. Când s-a dat binecuvântarea domnul Becali o poate folosi unde vrea. Nu această lucrare este cea care face obiectul cercetării, sunt vreo cinci sau șase lucrări în dosar”, a declarat avocatul Daniel Ionașcu după audierea lui Laurențiu Strezea, Mitropoltul Ardealului.

Întrebat dacă George Becali a fost vizitat la închisoare de Mitropolitul Ardealului, avocatul a spus că „Înalt Preasfinția Sa nu a fost undeva pentru domnul Becali în special. Îi vizitează frecvent pe cei închiși pentru că a cerceta pe cei închiși e o poruncă bisericească”.

In decembrie 2015, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, a fost fotografiat circulând cu o mașină de lux, care ar costa cel puțin 60.000 de euro. După audierea de la DNA, întrebat fiind de banii din care a cumpărat autoturismul acesta a precizat că a achiziționat mașina în rate.

Mitropolitul Ardealului a fost audiat luni dimineață în calitate de martor în dosarul cărților scrise de deținuți pentru reducerea pedepsei, după ce a avizat cartea „Iubire milostivă și mântuitoare”scrisă de Gigi Becali în penitenciar.

Becali a scris cinci cărți în perioada în care s-a aflat încarcerat la Poarta Albă: „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, „Steaua și Becali”, „Becali și politica. Începuturile”, „Iubirea milostivă și mântuitoare”, „Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României”.

Omul de afaceri a fost audiat în data de 8 iunie, la sediul DNA, în dosarul deschis de procurori în luna ianuarie privind cărțile scrise de deținuți, lucrări pe baza cărora unele persoane condamnate au obținut zile de libertate.