Mitropolitul Ardealului și filologul Ion Pop, printre noii membri ai Academiei Române

Publicat: 27 11. 2015, 12:49
Actualizat: 27 11. 2015, 14:45

Membrii Academiei Române s-au reunit, joi, în Adunare generală, pentru alegerea unui nou vicepreședinte, precum și pentru alegerea de noi
membri titulari, corespondenți și de onoare.

Astfel, în postul de vicepreședinte a fost ales, prin vot secret, academicianul Victor Spinei.

Tot prin vot secret au fost aleși 20 de noi membri ai Academiei Române: cinci membri titulari, cinci membri corespondenți, doi membri de onoare din țară, șapte membri de onoare din străinătate și un membru post-mortem.

Astfel, medicul Constantin Ionescu-Tîrgoviște (Secția de Științe Medicale), teologul și istoricul Mircea Păcurariu (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie), inginerul agronom Doru Pamfil (Secția de Științe Agricole și Silvice), biofizicianul Anca Volumnia Sima (Secția de Științe Biologice) și fizicianul Nicolae-Victor Zamfir (Secția de Științe Fizice) au fost aleși membri titulari, potrivit site-ului academiaromana.ro.

Noii membri corespondenți ai Academiei Române sunt filosoful Ștefan Afloroaie (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie), matematicianul Vasile Marinca (Secția de Științe Tehnice), fizicianul Gheorghe Nenciu (Secția de Științe Fizice), filologul Ion Pop (Filiala Cluj-Napoca; Secția de Filologie și Literatură) și istoricul Dorina-Elena Rusu (Secția de Științe Istorice și Arheologie).

Totodată, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolit al Ardealului, IPS Laurențiu Streza (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie), și inginerul chimist Nicolae Florea (Secția de Științe Agricole și Silvice) au fost aleși membri de onoare din țară ai Academiei Române.

Membri de onoare din străinătate ai Academiei Române au fost aleși fizicianul german Peter Hanggi (Secția de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie), fizicianul britanic Thomas Walter Bennerman Kibble (Secția de Științe Fizice), eseistul și traducătorul de origine română Virgil Nemoianu din SUA (Secția de Filologie și Literatură), fizicianul rus Yuri Tsolakovich Oganessian (Secția de Științe Fizice), istoricul literar Costa Roșu din Serbia (Secția de Filologie și Literatură), fizicianul Ion Tighineanu din Republica Moldova (Secția de Științe Fizice) și matematicianul israelian Izu Vaisman (Secția de Științe Matematice).

De asemenea, Mitropolitul Moldovei Irineu Mihălcescu (1939 – 1947) a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Academia Română este cel mai înalt for științific și cultural al României, care reunește personalități marcante din țară și din străinătate, din toate domeniile științei, artei și literaturii, potrivit site-ului instituției.

Prin lege și statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari și corespondenți și 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din țară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăși numărul membrilor corespondenți pe ansamblul forului. Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Academiei Române.