Modificările la salarizarea cadrelor militare și pensiile militare de stat, adoptate de Camera Deputaților

Publicat: 03 07. 2019, 15:34

Deputații au adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Reglementarea este motivată de clarificarea „unor situații juridice punctuale care se impun a fi corelate odată cu apariția unor acte normative noi în domeniul salarizării și pensiilor militare de stat”.

„De asemenea, se urmărește stabilirea nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, modul de constituire, procedurile de lucru ale acestora, precum și alte aspecte procedurale pentru aplicarea prevederilor secțiunii referitoare la procedura disciplinară și reglementarea modului de proveniență a subofițerilor în activitate din celelalte instituții care aparțin Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, altele decât Ministerul Apărării Naționale”, conform raportul de administere cu amendamente.

Printre modificările admise de deputați este și cea referitoare la prelungirea mandatelor cadrelor militare pe poziții temporare cu aprobarea conducătorului instituții. În prezent, legea prevede posibilitatea de prelungire a mandatului cu cel mult un an, aprobată de ministrul Apărării.

Articolul 77 1 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art 77 1. – Cadrele militare în activitate pot îndeplini, temporar, prin împuternicire, atribuțiile unei alte funcții vacante sau al cărei titular lipsește o perioadă mai mare de o lună, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, pentru o perioadă de până la 6 luni, interval care poate fi prelungit cu aprobarea conducătorul insituției, în aceleași condiții”.

De asemenea articolul 90 se modifică și va avea următorul cuprins: „Cadrele militare în activitate, care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, nu pot fi trecute în rezervă pe timpul cât se află în incapacitate temporară de muncă, fiind internate în spitale ori sanatorii, se găsesc în concedii medicale sau în concediu pentru creșterea copilului, iar cadrele militare femei, nici în perioada gravidității, a concediului de risc maternal și a celui de maternitate, acordate potrivit art.15. Dispozițiile alin. 1 nu se aplică celor care urmează să fie trecuți în rezervă potrivit prevederilor art. 85 alin. 1 lit. g), h), j), k), l), m) și n), art. 87 și 88”.

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.