Monica Anisie: Elevii care refuză să poarte mască riscă să li se scadă nota la purtare

Publicat: 02 10. 2020, 15:57
Actualizat: 06 04. 2021, 15:44
Elevii din clasele a 8-a și a 12-a, din nou la cursuri?! Anunțul făcut de Monica Anisie, despre redeschiderea unităților de învățământ. “Am experimentat asta și vom continua!”

Potrivit ministrului Educației Monica Anisie, elevii care nu vor respecta regulile de protecție sanitară, vor fi pasibili scăderii notei la purtare. 

Declarația ministrului

Potrivit Monicăi Anisie, cadrele didactice trebuie să le explice elevilor că dacă nu respectă regulile impuse de autorități, riscă scăderea notei la purtare.

„Dacă un copil nu respectă regulile, trebuie să îi explice profesorul că este important să se gândească la pericolul pe care îl realizează față de cei din jurul lui, având în vedere faptul că există posibilitatea să aibă virusul respectiv.

Există în regulamentul pentru organizarea și funcționarea unității de învățământ prevederi cu privire la sancționarea elevilor, de asemenea, în statutul elevului sunt prevăzute.

Dacă vă uitați la noul regulament sunt prevederi și pentru această perioadă. Noi am dat ordin de ministru, cu un nou regulament de organizare și funcționare a unității de învățământ”, a declarat Monica Anisie.

Întrebată ce se întâmplă dacă un elev își dă masca jos în clasă și nu ascultă solicitarea profesorului de a o pune la loc, Monica Anisie a declarat: „Nu există acum să spunem niște sancțiuni care să vină în defavoarea elevului. În primul și primul rând, noi trebuie să îi spunem elevului că riscă să i se scadă nota la purtare. Știm că având un comportament neadecvat în spațiul școlii, din punctul ăsta de vedere, nerespectând măsurile, riscă să i se scadă nota la purtare.”

Ludovic Orban: Tabletele nu se vor da definitiv familiilor, ci într-o formă de comodat

În conferința de presă care a avut loc miercuri seara la sediul MAI, premierul Ludovic Orban a făcut apel către autoritățile și unitățile școlare pentru a achiziționa tabletele necesare elevilor, acesta explicând faptul că dispozitivele nu se vor oferi definitiv familiilor beneficiare, ci într-o formă de comodat.

„Cer autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor. Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a punctat că acest proces este unul foarte greu, doarece autoritățile nu știu dacă firmele care vor veni la licitații vor avea capacitatea de a livra tabletele conform calendarului.

„Ne este foarte greu. De unde să știm noi că o firmă care vine la licitație, știind care e calendarul, spune după ce depune oferta – și este singura care depune ofertă, că nu are capacitatea de a livra tabletele conform calendarului? Sigur, se reiau licitațiile la nivel național”, a conchis premierul.