Monica Anisie: Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere, când își trimit copiii la școală

Publicat: 31 08. 2020, 23:13
Actualizat: 31 08. 2020, 23:21

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie, le dă o veste bună părinților, cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. Aceștia nu vor mai da declarație pe propria răspundere când își vor trimite copiii la școală, din 14 septembrie.

Monica Anisie a declarat, pentru StiriEdu.ro, că i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine declarația pe proprie răspundere din partea părinților.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (marți – n.r.), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Anisie.

Declarațiile ministrului au fost confirmate de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Conform normelor pentru începerea anului școlar puse în dezbatere de Ministerul Sănătății, părinții ar fi trebuit să completeze, din 14 septembrie, o declarație pe propria răspundere în care declare că propriul copil nu a fost diagnosticat cu Covid-19 și că nu are simptome specifice bolii.

MEC organizează marți, 1 septembrie, o conferință de presă în care va da informații noi referitoare la începerea noului an școlar, potrivit sursei citate.

Schimbare majoră, în noul an școlar! Ce nu vor mai face elevii, lunea și vinerea

Elevii nu vor mai da teze sau lucrări de control în zilele de luni și vineri, ci doar în zilele de marți, miercuri sau joi, conform unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

”Tezele și lucrările de control planificate nu se stabilesc în prima și în ultima zi din săptămâna școlară și nici în două zile școlare consecutive”, menționează ordinul ministrului Sănătății, potrivit site-ului portalinvatamant.ro, citat de Libertatea.

Potrivit sursei citate, într-o săptămână nu pot fi date decât maximum două teze, mai precis în zilele de marți și de joi. Asta pentru că luni și vineri nu se mai dau teze, iar miercuri este ziua „liberă” obligatorie.

Autorităţile au decis! Câte ore pe zi vor petrece copiii la şcoală din toamnă?

Ministerul Sănătăţii a emis noi reguli pe care autorităţile trebuie să le pună în practică, odată cu începerea anului şcolar, la 14 septembrie. Mai exact, elevii vor sta la şcoală între 3 şi maximum 7 ore.

Care este greutatea maximă a ghiozdanului cu care copilul merge la școală, câți copii pot fi într-o sală de clasă și numărul de ore pe care elevii îl petrec zilnic la școală sunt o parte dintre regulile și recomandările prevăzute într-un ordin al Ministerului Sănătății prin care sunt aprobate normele de igienă din creșe, grădinițe, școli, licee, colegii, școli profesionale, universități etc.

Școala se pregătește pentru ”schimbarea la față”. Cum vor arăta sălile de clasă în noul an școlar

Geamuri plexiglas, distanță de 1 m între bănci, tunel cu dezinfectant, multiple căi de acces – așa va arătă începutul anului școlar.

Sălile de clasă au fost reconfigurate, pupitrele au fost dotate cu separatoare, părăsirea claselor urmând să se facă pe un traseu bine definit. Pe lângă normele de igienă și cele de distanțare socială, unitățile de învățământ au în lucru și organizarea orarului.

La Școala 194 din București au început deja pregătirile pentru începerea anului școlar. În sălile de clasă au fost montate geamuri plexiglas pe care sunt inscripționate măsurile de prevenție, iar în curtea școlii e instalat tunelul de dezinfecție pe unde copiii trebuie să treacă. În interior se află și un covoraș cu substanță dezinfectantă, așa cum a fost și la Evaluarea Națională.