Mori vechi de 300 de ani, oprite din cauza secetei

Publicat: 15 08. 2015, 16:32

Cei 30 localnici care le folosesc mai mereu la morărit depind acum de cele trei mori care încă mai merg. Până să vină seceta, Marius Craion măcina grâu și porumb la moara din apropierea satului său. Acum trebuie să meargă doi kilometri pe jos, potrivit Digi 24.

„Îs foarte utile pentru noi, pentru făină… avem pentru noi făină, pentru animale, pentru găini, pentru păsările toate”, spune localnicul.

Zona are un mare potențial turistic, mai ales că toate cele 22 de mori de apă au fost refăcute, după ce au fost distruse de viitura puternică de anul trecut.

La vremea aceea, Guvernul a alocat, prin Compania Națională de Investiții, aproape 200.000 de lei. Și e o desfătare pentru ochiul turiștilor să le vadă, mai ales când sunt funcționale. De trei luni n-a mai plouat zdravăn în zonă. Din cauza secetei, nici morile deschise nu funcționează la capacitate maximă.

Primele mori de la Rudăria au fost construite în anii 1700. În 1874, acolo erau deja peste 50 de mori de apă. Inundațiile apărute de-a lungul anilor au distrus mai mult de jumătate dintre ele.