Motivul pentru care trei secții ale Penitenciarului Poarta Albă au fost evacuate

Publicat: 22 04. 2018, 12:32
Actualizat: 23 04. 2018, 08:35

„Discret, ANP mai evacuează și alte corpuri de clădiri în alte penitenciare. Încă nu știm câte-s cu bulină roșie, dar la Penitenciarul Poarta Albă au fost evacuate 3 secții mai mititele pentru că nu mai prezintă siguranță. Ceea ce înseamnă că riscăm la finalul acestui an să constatăm că am avut o creștere negativă a numărului de locuri de cazare pentru deținuți și că batista pe care-o ține pe țambala Tudorel Toader e una cât se poate de mare. Atât de mare încât acoperî câteva corpuri de clădire – să zicem vreo 20 – care stau să se prăbușească prin diverse penitenciare”, anunță Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

La începutul lunii, FSANP anunța că ANP a dispus evacuarea de urgență a Corpului A al Penitenciarului Iași, acesta fiind clasificat de la începutul anului 2017 în clasa de risc seismic I și populat cu peste 450 de deținuți.

Sindicaliștii spuneau că acea clădire de detenție, deși are un risc ridicat de prăbușire și pune astfel în pericol viață personalului și a deținuților pe care-i adăpostește, nu se află pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situația era cunoscută de către ministrul Justiției.

Ulterior, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul instituției documentele cu privire la situația Penitenciarului Iași, între care se regăsesc o serie de procese verbale, informări și liste de achiziții necesare echilibrării supraaglomerării și construirii unui spațiu nou de detenție. Printre documente s-a numărat și o informare semnată de Tudorel Toader în ianuarie 2018, transmisă directorului Administrației Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicita o analiză a gradului de ocupare a unităților din cadrul ANP. Între aceleași documente s-a aflat și o notă semnată de către directorul Penitenciarului Iași, Marian Pompiliu, pentru ridicarea unui noi pavilion de detenție, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiția este necesară deoarece pavilionul care cazează deținuții a fost expertizat tehnic și clasificat cu grad de risc seismic.

Ministrul Justiției a mai publicat și procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care era inclusă minuta ședinței de avizare din aceeași zi. Potrivit minutei, s-a prezentat documentația necesară construirii unui nou sector de deținere pentru Penitenciarul Iași, urmând a fi create 536 de locuri de cazare, fiecare loc cu cel puțin 4,01 mp. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică.

Câteva zile mai târziu, în 16 noiembrie 2017, Marian Dobrică a transmis directorului Direcției Investiții din cadrul Ministerului Justiției, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a „Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiții Sector nou de deținere – Penitenciar Iași. Și un proces verbal din 2008 arăta că s-a efectuat o expertiză tehnică a obiectivului „Pavilion detenție 600 de locuri” în cadrul Penitenciarului Iași.