MOTIVUL șocant pentru care America a ajuns noul focar de coronavirus. Are o legătură directă cu chinezii

Publicat: 05 04. 2020, 10:58
Administraţia SUA promite o ripostă puternică dacă Rusia le-a oferit recompense rebelilor talibani

Publicația The New York Times a analizat cum de a ajuns America noul focar al infecției cu coronavirus. Jurnaliștii au descoperit faptul că 430.000 de persoane au călătorit din China în SUA de la apariția focarului COVID-19, iar aproape 40.000 au intrat în țară după ce președintele Trump a impus restricții de călătorie. 

Presa americană arată că 13.000 de zboruri directe și 381.000 de pasageri din China au ajuns în SUA în ianuarie. Majoritatea zborurilor au mers către New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Detroit, Seattle și Newark
În februarie, aproximativ 60 la sută dintre persoanele care călătoresc cu zboruri directe din China nu erau cetățeni americani.

Săptămâna trecută zborurile care părăseau Beijingul au continuat să aterizeze în San Francisco, New York și Los Angeles din cauza exceptării americanilor și a altor persoane de la restricția introdusă pe 2 februarie. De atunci, 279 de zboruri din China au ajuns în Statele Unite și interviurile sugerează că scanările pentru identificarea persoanelor infectate cu coronavirus au fost superficiale.

Trump declarase anterior că măsurile privind călătoriile „au ținut China departe de țară” și și-a aplaudat administrația pentru că a aplicat măsurile „foarte devreme”.

Cu toate acestea, datele culese de The Times au sugerat că interdicțiile de călătorie au venit prea târziu, pe fondul rapoartelor de la oficialii de sănătate publică care apreciază că virusul a ajuns în America prin intermendiul unor persoane asimptomatice.

Deși autoritățile americane au identificat primul caz confirmat în 20 de ianuarie, în statul Washington, nimeni nu știe când a ajuns pentru prima dată virusul, deoarece cazurile asimptomatice s-ar fi putut răspândi cu săptămâni înainte date fiind numeroasele zboruri din China.

Cât de gravă e situația în SUA

Statele Unite au depăşit sâmbătă pragul de 300.000 de cazuri înregistrate de COVID-19, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea americană Johns Hopkins, notează AFP, citată de Agerpres.

Pandemia a făcut cel puţin 8.162 de morţi în întreaga ţară, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins, actualizate continuu.

Pragul de 200.000 de cazuri înregistrate a fost depăşit miercuri, o creştere a vitezei posibilă pe fondul unei mai largi disponibilităţi a testelor de depistare în Statele Unite.

Focarul principal al pandemiei americane este statul New York, şi în special oraşul New York, care a înregistrat singur 1.905 decese.