Mulți români nu știu asta! Ce se întâmplă, de fapt, dacă lași încărcătorul telefonului în priză, fără a-l folosi

Publicat: 22 04. 2022, 18:29
Actualizat: 22 04. 2022, 18:30
Ce se întâmplă, de fapt, dacă lași încărcătorul telefonului în priză, fără a-l folosi / Sursă Foto: Pixabay

Lăsarea aparatelor electrice în rețea nu este doar periculoasă, ci și risipă pentru bugetul familiei. Consumatorii cu consum redus de energie, cum ar fi încărcătoarele, la prima vedere nu prezintă pericol de incendiu, iar în stare de repaus practic nu consumă energie electrică.

În ciuda acestui fapt, dispozitivele care sunt conectate constant la rețea pot reprezenta o amenințare serioasă, iar consumul de energie poate fi semnificativ pe o perioadă lungă de timp.

Acest articol va oferi principalele argumente pentru necesitatea de a opri astfel de dispozitive, precum și cazurile în care puteți lăsa tarifele conectate în rețea fără teamă.

Care este pericolul

Lăsând încărcătorul nesupravegheat pentru o perioadă lungă de timp, când nu este nevoie să încărcați smartphone-ul sau orice alt gadget poate provoca un incendiu, un consum crescut de energie electrică sau poate duce la defectarea prematură a încărcătorului.

Consumul de energie

Lăsarea unei taxe în mod constant conectată la rețea este rău pentru bugetul familiei. Un încărcător pentru un telefon mobil care este conectat constant la o priză consumă aproximativ 0,5 wați de energie electrică pe oră. Un astfel de dispozitiv va „termina” aproximativ 10 wați pe zi și 3600 wați pe an.

În ciuda sumelor relativ mici, optimizarea costurilor prin oprirea încărcătorilor și dispozitivelor în regim de așteptare, precum și trecerea la dispozitive mai economice, va crește semnificativ suma economisită.