Muncitorii de la Oltchim au reinventat „javra ordinară”: „Ponta, de când ai venit, ne-ai furat și ne-ai mințit”

Publicat: 09 04. 2013, 18:32
Actualizat: 10 07. 2016, 13:48

În jur de 1.000 de angajați ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și ai fostei rafinării Arpechim Pitești au protestat astăzi în fața Guvernului. A fost primul protest muncitoresc din Capitală, împotriva guvernului USL condus de Victor Ponta. Sindicaliștilor li s-au alăturat și câțiva veterani ai protestelor, foști revoluționari, care au strigat alături de muncitori.

Premierul Victor Ponta a fost, pentru prima oară de când conduce Guvernul, destinatarul celebrei scandări „Ieși afară, javră ordinară”, care se lipise în iarna anului 2012 de Traian Băsescu și de guvernanții PDL, în timpul protestelor din Piața Universității. „USL mizerie” și „Ponta, de când ai venit, ne-ai furat și ne-ai mințit” au fost alte câteva lozinci ale muncitorilor de la Oltchim.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

Printre insulele de coji de semințe, floare și dovleac deopotrivă, crescute pe asfaltul de vizavi de Guvern, sindicaliștii se dezmorțeau cu câte o cafea adusă de acasă, la pet. S-au strâns așa de puțini, spun oamenii, pentru că au venit doar cei care aveau liber. Restul au rămas la muncă.

„Am venit pentru că vrem să se rupă odată pisica în două. Oltchimul nu e butic, nu e posibil să ajungem să vindem la bucată. Să ne zică odată clar, Guvernul să ia o poziție, combinatul ăsta e vital pentru România sau nu? Dacă se duce Oltchim, se vor duce două județe, și Vâlcea și Argeș. O să ajungem ca în Valea Jiului”, spune Constantin Manea, operator chimist la Oltchim.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

Angajații nu și-au mai luat banii de 3 luni, restanțele la salarii intrând deja în luna a 4-a, spune Cornel Vlad, compresorist venit și el să protesteze. „Ei ne mint de două luni, ei cred că ajunge juma” de lichidare ca să ținem o familie. Nu ne interesează coloratura politică sau sindicatul, ne interesează locul de muncă”, spune Vlad.

Lider sindical: „Primul ministru nu are o soluție de punere în funcțiune a Oltchim”

Liderii sindicali Mihai Diculoiu și Marian Dumitru au mers la Guvern să predea un memoriu cu revendicările și să negocieze niște termene clare privind punerea în funcțiune a combinatului, la capacitate normală, și salariile restante. Premierul Victor Ponta nu a venit însă la întâlnire, trimițându-și doi consilieri, pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, și pe secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Ciocănea.

„Nu am putut stabili nimic, pentru că nu a venit primul ministru, iar delegația nu a avut niciun mandat legat de revendicările noastre. Considerăm că deocamdată primul ministru nu are o soluție de punere în funcțiune a Oltchim și nici o soluție de privatizare integrată, cu Arpechim. Așteptăm în continuare o strategie”, a declarat pentru gândul liderul sindical Mihai Diculoiu.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea conducerii USL, că problema Oltchim este responsabilitatea ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

„De domeniul ăsta se ocupă domnul Vosganian, el are toată susținerea mea și a Guvernului”, a spus Ponta.

Muncitorii care au protestat astăzi la Guvern susțin că disputele din sindicat, de anul trecut, s-au rezolvat. De altfel, după ce Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim a fost contestat de câteva sute de muncitori de la Oltchim, anul trecut, el și-a recâștigat poziția și s-a aflat, marți, la negocierile de la Palatul Victoria. Au existat tentative politice de a scinda sindicatul de la Oltchim, iar contestarea lui Diculoiu s-a numărat printre ele, mai spun oamenii.

Un alt sindicat de pe platforma Oltchim, „Victoria”, condus de Corneliu Cernev, nu s-a aflat la protest, acesta fiind de altfel și liderul care l-a contestat anul trecut pe Diculoiu la conducerea Sindicatului Liber Oltchim.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

Guvernul trebuie să rezolve urgent problema asigurării fondurilor pentru funcționarea Oltchim, aceasta fiind prima etapă din planul de redresare a combinatului, pentru a fi pregătit de privatizare. Termenul înaintat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a fost începutul lunii mai.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV și de voyo.ro, că FMI este foarte sceptic în privința unei noi tentative de privatizare. Vosganian spunea, la începutul lunii martie, că în două luni Oltchim trebuie să-și rezolve situația funcțională, în șase luni situația juridică, iar într-un an să înceapă să își amelioreze situația financiară.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax

„Eu am trei orizonturi de timp pentru Oltchim. Cel scurt este de două luni, în care eu trebuie să rezolv problema funcționării curente a Oltchim. Avem un plan în care să luăm niște bani de la un consorțiu de bănci, să punem un management privat, adică să facem un management de societate comercială, care să dea încredere traderilor și băncilor. Eu în trei luni trebuie să asigur o capacitate funcțională de 50% la Oltchim”, a declarat Varujan Vosganian, la „După 20 de ani”.

Foto: Daniel Mihăilescu // Mediafax