NASA a găsit un „obiect excepțional în vecinătatea noastră cosmică”: CEA MAI TÂNĂRĂ GAURĂ NEAGRĂ. Cum s-a născut și la ce distanță se află de Pământ – VIDEO

NASA a găsit un obiect excepțional în vecinătatea noastră cosmică: CEA MAI TÂNĂRĂ GAURĂ NEAGRĂ. Cum s-a născut și la ce distanță se află de Pământ - VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 20:05

• Cea mai tânărăgaură neagră din „vecinătatea cosmică” a Pământului estedescoperirea spectaculoasă a astronomilor NASA, posibilă grațietelescopului cu raze X Chandra. Având numai 30 de ani, gaura neagrăeste considerată a fi un „bebeluș” a cărei evoluție poate fiurmărită în timp real de cercetători.

• Astronomii voravea o oportunitate unică de a observa cum se dezvoltă un astfel deobiect astronomic, o „rămășiță” a supernovei SN1979C din galaxiaM100, situată la circa 50 milioane de ani lumină de Terra.

• Potrivitcomunicatului care a anunțat descoperirea, NASA se așteaptă ca, deacum înainte, cercetările să facă lumină asupra felului în carestelele masive explodează și lasă în urmă găuri negre sau steleneutronice, dar și asupra numărului de găuri negre din galaxianoastră și altele.

• La identificareagăurii negre au contribuit nu imaginile culese de Chandra, dar șicele aduse de alt satelitul al NASA (Swift), precum și deobservatoarele XMM- Newton (al Agenției Spațiale Europene) și ROSAT(al Germaniei). Aceste observatoare au constatat o sursăstrălucutiare de raze X care a rămas constantă între 1995 și2007.

• „Dacăinterpretarea noastră este corectă, acesta este cel mai apropiatexemplu de naștere a unei găuri negre”, consideră Daniel Patnaude,de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, din Cambridge,statul Massachusetts.

Totul a pornit de la descoperirea unuiamator

• Supernova SN1979C a fost descoperită de un astronom amator, în 1979, când aveao dimensiune de 20 de ori mai mică decât cea a stelei inițiale,estimează astronomii NASA. Asemenea ei, multe alte găuri negre aufost observate în trecut sub forma unor așa-numite „explozii deraze gamma” (GRB), dar toate erau relativ îndepărtate.

• În schimb, SN1979C este mult mai apropiată și aparține unei clase de supernovemai puțin probabil a fi asociate cu fenomene GRB. „S-ar putea săfie prima oară când un mod obișnuit de producere a unei găuri negrea fost observat”, crede Abraham Loeb, alt cercetător de la Centrulde Astrofizică Harvard-Smithsonian.

• SN 1979C este ceamai strălucitoare stea neutronică – stea foarte mică, cu raza de15+20 km, dar foarte densă – însă și cea mai tânără, mai ales princomparație cu pulsarul Crab, cel mai cunoscut până acum și apreciata fi destul de „bătrân” la cei 950 de ani ai săi.

Gândul atransmis live conferința extraordinară a NASA

Cea mai tânără gaură neagră situată în vecinătatea Terrei, careare numai 30 de ani, a fost descoperită de cercetători cu ajutorulChandra X-ray Observatory al NASA, specialiștii spunând că aceastaeste o oportunitate unică de a observa modul în care evolueazăastfel de obiecte încă din „copilărie”.

•A fostdescoperită o gaură neagră „tânără”, cu masa de cinci ori cât aSoarelui

• stea dingalaxia M100, numita 1979 C

• a fost timp de15-20 de ani văzută ca o supernova

• oamenii deștiință sunt multumiți că pot afla, cu ocazia aceasta, pot studiafelul în care găurile negre se formează și felul în care sedezvoltă

• știu exactdata la care s-a format gaura neagră

• oamenii deștiinta mai spun că sunt pe cale de a afla exact ce tip de stele șiîn ce condiții devin găuri negre,

•galaxia M100 ela 50 milioane de ani-lumină distanță


NASA a anunțat că a descoperit un „obiect excepțional învecinătatea noastră cosmică” și va spuneîntregii lumi despre ce anume este vorba astăzi la orele 12.30(19.30 ora României), într-o conferință de presă. Obiectul a fostdescoperit de către Observatorul Chandra, considerat unul dintrecele mai bune din lume. Conferința de presă va fi difuzată îndirect pe siteul NASA. (A.B.)

Printre oamenii de științăcare vor răspunde întrebărilor adresate de jurnaliștii prezenți laeveniment se numără Jon Morse – directorul departamentului deastrofizică de la sediul general din Washington al NASA, KimberlyWeaver – astrofizician la Goddard Space Flight Center și AlexFilippenlo – astrofizician la University of California dinBerkeley.

Satelitul Chandra X-ray Observatory a fost denumit astfel înonoarea fizicianului de origine indiană Subrahmanyan Chandrasekhar,savantul care a devenit cunoscut după ce a pus la punct o formulăde calcul ce permite determinarea masei maximale (limitaChandrasekhar) a piticelor albe. „Chandra” înseamnă, totodată, înlimba sanscrită „lună” sau „strălucire”.

Citește și

Cât deaproape ne aflăm de gaura neagră descoperită de NASA. MihaiDascălu, de la Observatorul Astronomic, răspunde la întrebărileesențiale legate de acestă descoperire

Ce este o GAURĂNEAGRĂ. Vezi aici simulări incredibile ale acestui misteriosfenomen

Soarele își faceîncălzirea pentru megaexplozia din 2013. Cum ne afectează erupțiasolară anunțată de NASA pentru zileleacestea

Observatorul care adescoperit gaura neagră: Chandra, sensibil la raze X de 100 de orimai slabe decât cele detectabile de telescoapele precedente -GALERIE FOTO

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Beneficii Poșta Română. Toți poștașii și angajații au aceste drepturi
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...