Națiunile Unite îi dedică o zi Malalei Yousafzai, adolescenta rănită de talibani. VIDEO

Publicat: 06 11. 2012, 12:59
Actualizat: 24 10. 2014, 16:32

Organizația Națiunilor Unite a declarat  ziua de 10 noiembrie Ziua Internațională de Acțiune pentru Malala Yousafzai, adolescenta rănită în Pakistan de talibani, dar  și pentru alte 32 de milioane de fete care vor să meargă la școală. Anunțul a fost făcut de fostul premier britanic Gordon Brown pe blog-ul de la Huffington Post.

Pe 10 noiembrie, Gordon Brown  va merge ca reprezentant al Națiunilor Unite în Pakistan, pentru a-i înmâna președintelui Zardari cele un million de semnături pentru petiția privind dreptul copiilor pakistanezi de a merge la școală.

„Vom arăta lumii că nu mai acceptăm ca fetele să nu fie lăsate la școală”, scrie Gordon Brown, care acum este trimisul special al Națiunilor Unite pentru educația globală. El a mai spus că va cere președintelui pakistanez să schimbe politicile educaționale în privința accesului fetelor la școală.

Pentru a o susține pe Malala Yousafzai, Națiunile Unite au creat un site www.iammalala.org, pe care oricine  poate semna petiția pro acces la educație al  fetelor.

Malala Yousafzai a fost rănită în urmă cu o lună de zile de două gloanțe trase de doi bărbați înarmați. Atacul asupra adolescentei a fost revendicat de insurgenții din Mișcarea talibanilor din Pakistan (TTP), ce are legături cu rețeaua Al-Qaida.

Ei au afirmat că au luat-o drept țintă pe Malala pentrul „rolul ei de pionier” în apărarea dreptului la educație al tinerelor fete și din cauza criticilor sale dure la adresa MIșcării.

Malala speaks from Education Envoy on Vimeo.