NATO declară operațională prima fază a scutului antirachetă

Publicat: 21 05. 2012, 03:23
Actualizat: 08 06. 2012, 15:06

 

Șefii de stat și de Guvern ai țărilor membre NATO au declarat duminică, la Chicago, operațională prima fază a instalării scutului antirachetă destinat protejării Europei de tiruri provenind din Orientul Mijociu, a anunțat un oficial din cadrul Alianței Nord-Atlantice, relatează AFP.

Este vorba despre prima dintre cele patru etape care vor conduce la instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, bazat pe o tehnologie americană, la orizontul anilor 2018-2020.

„Să ne apărărm împotriva rachetelor este indispensabil. Ne confruntăm cu amenințări reale”, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen înainte de deschiderea summitului Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară până luni la Chicago.

Acest proiect este puternic criticat de către Rusia, care îl consideră o amenințare la adresa securității sale și cere să fie asociată sistemului sau, în caz contrar, să primească garanții că acesta nu va viza capacitatea sa de disuasiune nucleară.

Alianța Nord-Atlantică încearcă să convingă Moscova că ea nu consideră Rusia drept o amenințare, spre deosebire de Iran sau de alte țări dotate cu rachete balistice.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staționate în Mediterana și din interceptori instalați în România și Polonia.