Naval Group și Șantierul Naval Constanța reafirmă angajamentul de a sprijini Marina Română în proiectele sale de modernizare

Publicat: 17 07. 2020, 14:28
Actualizat: 06 04. 2021, 18:59

Naval Group și Șantierul Naval Constanța reafirmă angajamentul de a sprijini Marina Română în proiectele sale de modernizare, se arată într-un comunicat transmis economica.net.

Asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța (SNC) a câștigat licitația lansată de Ministerul Apărării Naționale pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete multifuncționale. Totuși, contractul nu a fost încă semnat, procedura fiind blocată de peste un an în instanță de Damen.

Zilele trecute, Damen a pierdut definitiv unul dintre procesele prin care a încercat să întârzie continuarea procedurii, însă, potrivit unui comunicat al MApN, contractul va putea fi semnat abia după soluționarea tuturor contestațiilor depuse de compania olandeză. În prezent, pe rolul instanțelor de judecată sunt înregistrate încă trei dosare prin care Damen încearcă să blocheze demararea proiectului de construire a corvetelor.

Comunicatul transmis de asocierea Naval Group – Constanța Shipyard

Potrivit comunicatului remis, Naval Group și Șantierul Naval Constanța își asumă angajamentul a livra corvetele Gowind ”în cel mai scurt timp posibil” și de a moderniza fregatele T22R.

Totodată, va fi creat și un centru de mentenanță, alături de un centru de pregătire.

„Naval Group și Șantierul Naval Constanța (SNC) reafirmă autorităților române angajamentul de a sprijini Marina Română în proiectele sale de modernizare și disponibilitatea de a livra corvetele în cel mai scurt timp posibil, odată semnat contractul. Echipele Naval Group și SNC sunt onorate de încrederea autorităților române care au selectat Naval Group și partenerul său, Șantierul Naval Constanța, pentru programul de a construi patru noi corvete multifuncționale Gowind, de a moderniza fregatele T22R și de a crea un centru de mentenanță și un centru de pregătire”, transmite comnicatul.

Gowind este o corvetă cu o platformă exclusiv militară, echipată cu un set de sisteme de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în luptă, conform standardelor NATO. Oferta Naval Group și SNC se bazează pe puterea parteneriatului exclusiv dintre cei doi parteneri, care va asigura suveranitatea și autonomia României, deoarece SNC, o companie românească care angajează muncitori români, va stăpâni know-how-ul necesar pentru susținerea întregului ciclu de viață al corvetelor, de la construcția lor, până la întreținerea și modernizarea lor.

”Transferul global de tehnologie al Naval Group va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung; pe lângă SNC, mai multe companii românești vor fi subcontractate să lucreze atât pentru construirea corvetelor, cât și pentru întreținerea lor, pentru cel puțin 30 de ani. Aceasta înseamnă, pentru România, sute de locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată în deceniile următoare”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Naval Group, liderul european în domeniul apărării navale

Naval Group folosește know-how-ul său extraordinar, resursele industriale unice și capacitatea de a organiza parteneriate strategice inovatoare pentru a răspunde cerințelor clienților săi. Fiid atât integrator de sistem, cât și contractor principal, grupul proiectează și produce submarine și nave de suprafață.

De asemenea, Naval Group furnizează servicii șantierelor navale și bazelor navale. Totodată, grupul oferă o gamă variată de soluții de energie regenerabilă marină. Atent la responsabilitatea socială corporativă, Naval Group a aderat la Pactul Global al Națiunilor Unite. Grupul a raportat venituri de 3,7 miliarde de euro și are 15.168 angajați (date pentru 2019).

Șantierul Naval Constanța a produs peste 400 de nave militare și comerciale

Înființată de Anghel Saligny în urmă cu 125 de ani, Șantierul Naval Constanța a produs peste 400 de nave militare și comerciale, fiind cel mai experimentat șantier din România, cu cel mai mare număr de nave construite.

Numai în ultimii 17 ani, după privatizare, SNC a construit și livrat peste 30 de nave. Specialiștii navali ai SNC au construit fregata Mărășești la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, care inițial a fost înființată ca filială de producție a Șantierului Naval Constanța.

De asemenea, este relevant faptul că Șantierul Naval Constanța, prin transferul de tehnologie realizat de BAE Systems, asigură lucrările de andocare, întreținere și modernizare periodică a fregatelor de tip 22 Regina Maria și Regele Ferdinand, construite în șantiere britanice, de la livrarea lor Marinei Române până în prezent.