Negrițoiu: Continuarea cheltuielilor publice în același ritm este cel mai mare risc pentru România

Publicat: 16 02. 2012, 10:03
Actualizat: 29 02. 2012, 13:00
Continuarea cheltuielilor bugetare în același ritm în 2010 este cel mai mare risc pentru România, întrucât sectorul public va absorbi resursele de pe piață, lăsând mai nimic pentru cel privat, ceea ce va duce la întârzierea relansării creșterii economice, consideră șeful ING Bank, Mișu Negrițoiu.

Continuarea cheltuielilor bugetare în același ritm în 2010 estecel mai mare risc pentru România, întrucât sectorul public vaabsorbi resursele de pe piață, lăsând mai nimic pentru cel privat,ceea ce va duce la întârzierea relansării creșterii economice,consideră șeful ING Bank, Mișu Negrițoiu.

„Sigur că cel mai mare risc pe care îl are România este să continuecheltuielile bugetare, care absorb toate resursele de pe piață șilasă mai nimic pentru sectorul privat, ceea ce va duce laîntârzierea relansării creșterii economice. Ar fi un risc șistimularea în continuare a importurilor și consumului, așa cum s-afăcut în perioada de creștere din ultimii trei – patru ani, șiprevăd, ca o contrapondere, stimularea exporturilor ca o măsurăcare să sprijine creșterea economiei românești”, a declarat pentruMEDIAFAX directorul general al ING Bank România.

El susține că cel de-al treilea risc pentru România în 2010 esteunul de natură politică, în cazul în care viziunea proprie desprestabilitatea politică nu se îndeplinește și nu va exista un guvernstabil, care să vină cu un set de măsuri clare.

Șeful ING Bank anticipează că relansarea economiei României va figraduală.

„În primele șase luni din 2010 va exista mai mult o stabilizare aeconomiei, cu tendință de dezvoltare și relansare. Procesul derelansare a economiei va exista probabil abia în semestrul doi alanului viitor. Noi contăm pe un procent de creștere economică decirca 1% în 2010”, a concluzionat Negrițoiu.

Potrivit datelor preliminarii, deficitul bugetului generalconsolidat a urcat după primele 11 luni la circa 6% din PIB, de la5,1% la sfârșitul lunii octombrie. Bugetul general consolidat aînregistrat după primele 11 luni venituri de 143,1 miliarde de leiși cheltuieli de 172,7 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor Publice a realizat în 2009 trei licitații detitluri de stat în valută, în cadrul cărora a atras de pe piațainternă aproape 2,62 miliarde euro.

Totodată, valoarea titlurilor de stat în lei vândute de laînceputul anului de către Finanțe se ridică la 62,297 miliarde lei,de peste șase ori mai mult față de suma atrasă în intervalulsimilar din 2008 și de aproape cinci ori peste împrumuturile dinîntreg anul trecut.

România a negociat cu FMI un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru2009 și reducerea dezechilibrului la 5,9% din PIB în 2010.

Mediafax