Nelu Tătaru: 80% din managementele spitalelor nu corespund/ Cum intenționează ministrul Sănătății să rezolve această problemă

Publicat: 08 09. 2020, 21:15
Actualizat: 08 09. 2020, 21:16
Foto: Alexandra Pandrea - Gândul

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că 80% din managementele spitalelor, inclusiv ale celor din Bucureşti, nu corespund situației pandemice. Tătaru mai spune că Guvernul intenționează ca în 8-10 luni să prezinte Parlamentului o lege a reformei în sănătate.

„Repetam de multe ori în primele luni de pandemie că 80% din managementele spitalelor nu corespund, menţin aceeaşi opinie şi o adaptez şi Bucureştiului. Cred că o patologie, o pandemie, un moment destul de greu, medical vorbind, dar trebuie să ne schimbe şi o optică. (…) Speranţa este ca în opt-zece luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să o trimitem în Parlament a ieşit pe cealaltă parte complet modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o”, a spus Tătaru, la o dezbatere pe teme din domeniul sănătăţii organizată de PNL Bucureşti, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătății a reiterat afirmațiile de vineri, 4 septembrie, când a susținut că „lecțiile” învățate din această pandemie sunt legate de faptul că „dacă aveam un sistem medical, el s-a dezgolit, arătând toate incapacitățile”.

„Avem un management care, evaluat la fața locului de mine, personal, lasă de dorit, avem niște direcții de sănătate publică care trebuie readaptate condițiilor din ziua de astăzi”, a declarat, la acel moment, Nelu Tătaru.

Ministrul a precizat și „cifrele”: Guvernul României a alocat de la bugetul de stat peste 1,1 miliarde de lei,  pentru medicamente, materiale sanitare, consumabilie, kituri pentru monitorizare, soluții perfuzabile îngrijirii pacienților critici, testelor RT-PCR, carantină și izolare, achiziția măștilor pentru persoane defavorizate.

Medicul de familie, un aliat important al pacientului în perioada pandemiei

Tătaru crede că crească atenţia asupra medicinei de familie. „Trebuie să reaşezăm acea colaborare, să nu spunem prietenie, a pacientului cu medicul de familie”, a spus Tătaru.

Nelu Tătaru a vorbit și despre o „demotivare” a Direcţiilor de sănătate publică.

„Trecând de la spitale, am putem vedea şi DSP-uri care ţin de Ministerul Sănătăţii, o demotivare şi o scădere a atribuţiilor, ajungând ca un DSP să fie cel care dă un aviz sau face un control tematic. (…) Păstrarea unei coordonări la nivelul MS asupra unităţilor medicale rămâne esenţial”, a mai spus ministrul.

Spitalele suport COVID in București, suprapopulate

Nelu Tătaru a mai vorbit, marți seara, despre modificarea fiecărui scenariu pentru reluarea cursurilor în funcție de capacitatea unității școlare și a personalului disponibil. Ministrul a făcut declarațiile în cadrul unei dezbateri pe tema sănătății, organizată de PNL, în care a trecut în revistă și principalele etape ale evoluției pandemiei, în cele șapte luni de la izbucnirea acesteia.

„Azi, în sistemul medical din București ne aflăm într-o perioadă în care într-adevăr, cele care sunt suport COVID sau în fază 1, fază 2, sunt suprapopulate, au fost perioade când a trebuit să gestionăm inclusiv cazuri de terapie intensivă pe care a trebuit să le transportăm din București către județe apropiate ca să poată fi tratate”, a precizat Tătaru.

Reforma în sănătate, printr-o lege „corectă”, ar putea fi soluția

El a afirmat că se poate face o „adevărată reformă în sănătate”, printr-o lege „corectă”, adaptată zilelor noastre.

„Aşteptăm ca o lege corectă adaptată zilelor noastre, trecută printr-un legislativ care să înţeleagă nu doar menirea acelei legi, ci şi însemnătatea ei, va putea face să avem o adevărată reformă în sănătate. Suntem într-o perioadă care ne-a făcut pe toţi să vedem realitatea. Chiar dacă o ştiam, nu o recunoşteam”, a mai afirmat ministrul.