Nemeth Zsolt: Noi credem în învățământul în limba maghiară din Transilvania

Publicat: 08 06. 2013, 15:13
Actualizat: 26 03. 2019, 13:30

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, unde a primit Premiul „Bocskai Istvan”, că reprezentanții statului ungar cred în învățământul în limba maghiară din Transilvania, care este „o investiție” pentru viitor.

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost, sâmbătă, invitatul de onoare al festivității centrale dedicate absolvenților de la Universitatea Sapientia, organizate la Târgu Mureș, ocazie cu care a primit Premiul „Bocskai Istvan” – după numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII – constând într-o plachetă și o diplomă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premiul a mai fost acordat, în premieră, de Universitatea Sapientia, anul trecut, premierului Ungariei, Orban Viktor, pentru a recompensa meritele deosebite ale acestuia în dezvoltarea universității.

Rectorul Universității Sapientia, David Laszlo, a declarat că distincția i-a fost acordată lui Nemeth Zsolt în semn de recunoaștere a eforturilor și muncii depuse în interesul unității de învățământ, în timp ce vicepreședintele Fundației Sapientia, Szilagy Pal, a accentuat contribuția acestuia la înființarea unității de învățământ și în ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

În discursul de mulțumire, Nemeth Zsolt a spus că s-a numărat printre cei care, în urmă cu mai mult de 12 ani, au luptat pentru a obține autorizarea Universității. El a arătat că, în ciuda unora care „n-au avut credință” în acest țel, inclusiv din rândurile comunității maghiare, s-a reușit înființarea și menținerea Universității Sapientia, cu ajutorul statelor român și ungar.

El a subliniat că încă există persoane care nu cred în Universitatea Sapientia, criticând, în acest context, și faptul că nu s-a reușit înființarea unei „linii maghiare” în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, întrucât există „oameni care nu respectă principiile democrației”, din cauza „fricii de concurență”.

Nemeth a afirmat că reprezentanții statului ungar cred în învățământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetățenii ungari care „cred că acele surse materiale care ajung în Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie să înțeleagă că sprijinul acordat de statul ungar Universității Sapientia reprezintă o investiție în viitor.

„Trebuie să accentuez că nu este vorba despre sprijin material, este vorba despre o investiție – o investiție în comunitatea maghiară, o investiție în comunitatea europeană, în tinerime, în viitor. Numai răuvoitorii și cei invidioși nu cred în aceste principii. Dragi absolvenți, stimați părinți, în ciuda obstrucțiilor, am reușit. Sunt persoane care sunt împotriva învățământului maghiar, dar noi credem în învățământul în limba maghiară din Transilvania”, a spus Nemeth Zsolt.

Acesta a adăugat că, dacă procesul de învățământ nu este corespunzător calitativ, „orice universitate va pieri, indiferent de apartenență” și că este important ca un tânăr să aibă viitor pe meleagurile natale.

Nemeth Zsolt a spus că se dorește ca la Universitatea Sapientia tinerii să fie educați în spiritul respectului reciproc și al valorilor culturale ale altor comunități europene, iar pentru îndeplinirea acestor principii vor mai fi făcute investiții.

„Suntem europeni cu toții, suntem oameni cu toții și cred că ținuturile noastre europene, inclusiv Ungaria și România, au valori culturale – și una dintre marile valori ale acestor comunități este multiculturalitatea. Culturile trebuie să trăiască în respect reciproc și trebuie să credem în această conviețuire, în această comunitate”, a spus Nemeth Zsolt.

El a afăugat, în numele Guvernului ungar, că nu instituțiile, ci societățile trebuie să fie multiculturale, pentru a putea conviețui în mod pașnic și că fiecare trebuie să-și păstreze identitatea culturală, iar popoarele din Bazinul Carpatic „trebuie să aibă propriile instituții, de la grădiniță până la universitate”.

Totodată, Nemeth s-a declarat mândru să primească Premiul Bocskai nu numai în numele său, ci al tuturor celor care au luptat pentru realizarea „visului” înființării Universității Sapientia.

„Am primit de fapt un premiu simbolic, o coroană a învingătorului. Trebuie să luptăm împreună și numai dacă reușim acest lucru putem să ne odihnim zicând că ne-am îndeplinit misiunea. Și numai atunci vom putea să exclamăm încă o dată:

La festivitate au participat, alături de cadrele universitare și absovenți, ambasadorul Ungariei la București Fuzes Oszkar, consulul din Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, și președintele Consilului Național Secuiesc, Izsak Balazs.