Nereguli la Institutul „Ana Aslan”. Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul

Publicat: 28 10. 2016, 16:34
Actualizat: 28 10. 2016, 16:39

„În privința achiziției de reactivi pentru laborator, există suspiciunea de fraudare a procedurilor de achiziție publică. Corpul de control a identificat posibilitatea ca unele caiete de sarcini să fi fost întocmite astfel încât la procedura de achiziție să participe o singură firmă. Raportul consideră că astfel s-a limitat accesul altor competitori”, se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, raportul arată că în laboratorul de analize medicale al institutului, în perioada mai 2014 – august 2016, au fost efectuate analize de laborator pentru diverse persoane neasigurate, posibil rude ale salariaților, în valoare estimată totală de 102.742 lei.

O altă situație descoperită este cea a unor sporuri plătite ilegal.

„De exemplu, postul de șef laborator analize medicale este ocupat din luna iulie 2009 cu delegație de șase luni (reînnoită periodic) de un medic primar în anatomie patologică. Deși nu mai lucrează în serviciul anatomie patologică, persoanei respective i-a fost păstrat sporul de 50% din salariul de bază în loc să fie schimbat în cel de 15%, conform prevederilor legale. Mai mult, numirea aceasta a fost făcută ilegal pentru că specialitatea de anatomie patologică nu este compatibilă, conform legii, cu funcția de șef de laborator analize medicale. Raportul impune realizarea unui control intern și recuperarea sumelor din 2009 până la momentul controlului”, potrivit comunicatului. 

Echipa de control a constatat probleme și în privința medicamentelor. Astfel, au fost constatate neconcordanțe între cantitățile scoase din farmacie sau policlinică și foile de observație ale pacienților. Există suspiciunea că aceste medicamente nu au fost prescrise pacienților, dar decontate. Deși cantitățile nu sunt mari, situația nu este acceptabilă.

De asemenea, echipa de control a constatat prescrierea de medicamente Gerovital în ambulatoriul de specialitate al spitalului, deși acest lucru nu este permis. Mai mult, există și discrepanțe la cantitățile de medicamente raportate în bonurile de consum și foile de observație ale pacienților. 

Nereguli au fost identificate și în cazul contractelor încheiate de Institut și a modalității de facturare, dar și în privința achiziției de servicii de curățenie. 

Corpul de Control a recomandat revocarea din funcție a directorului medical al Institutului „Ana Aslan”, iar Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul cu privire la aceste nereguli.