Nicolae Robu, cercetat penal pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals

Publicat: 15 06. 2018, 12:08
Actualizat: 02 10. 2018, 19:31

Nicolae Robu este audiat în calitate de suspect la sediul DNA Timișoara, într-un dosar privind reabilitarea termică, cu fonduri europene, a 65 de blocuri din oraș. El este acuzat de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obținerea de fonduri europene, fals și uz de fals. Joi, procurorii anticorupție i-au audiat, în același dosar, și pe viceprimarul Timișoarei Dan Diaconu, precum și pe șeful Direcției Edilitare din cadrul primăriei, Culiță Chiș, care sunt cercetați penal tot în calitate de suspecți.

„O să vedem când ies. Eu știu că totul s-a făcut LEGAL, ce au făcut alții, nu pot eu să vă spun. Eu, personal, nu am făcut nicio greșeală și am încredere în colegi, cred că nici ei nu au făcut, dar asta se va vedea. Eu știu ce am făcut eu,” a declarat Nicolae Robu, înainte de a intra în sediul DNA Timișoara. O jumătate de oră mai târziu, primarul Timisoarei a confirmat că este pus sub acuzare în dosarul reabilitării blocurilor.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de contractul de proiectare pentru anveloparea termică a 65 de blocuri din Timișoara, semnat între primărie și firma Proiect C&A SRL, deținută de Cristian Palade

Firma a lucrat pentru Primăria Timișoara încă din noiembrie 2012, în condițiile în care contractul a fost semnat abia în ianuarie 2013. Ulterior, Cristian Palade a susținut că, după ce a văzut că e nevoit să execute lucrări de peste 250.000 de euro, în baza unui contract generic pentru 15.000 de euro, în care nu erau trecute date precum numărul de lucrări sau de blocuri la care se vor face proiecte, a refuzat să mai semneze câteva devize, fiindu-i reziliat contractul cu Primăria Timișoara.

Primăria Timișoara a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest proiectele respective pentru obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri, în valoare de peste zece milioane de euro. Cristian Palade susținea că documentele trimise de proiectant au fost FALSIFICATE de către angajații Primăriei Timișoara în momentul în care au depus spre aprobare consilierilor locali proiectele de hotărâre privind anveloparea termică a blocurilor.

Cristian Palade a dat în judecată Primăria Timișoara și, în primă instanță, Tribunalul Timiș i-a dat dreptate, obligând municipalitatea să-i plătească 990.754 lei+TVA. Însă, primăria a făcut apel, iar Curtea de Apel Timișoara l-a admis, așa că firma lui Cristian Palade nu mai primește niciun leu.

În septembrie 2017, DNA a început să ancheteze modul în care Primăria Timișoara a realizat anveloparea celor 65 de blocuri cu fonduri europene.