Nicolăescu: Programul de reabilitare a maternităților, printr-un credit BM, și nu BEI, continuă

Publicat: 09 04. 2013, 17:41
Actualizat: 19 05. 2015, 21:51

Programul de reabilitare a maternităților continuă cu sprijinul Băncii Mondiale, nu al BEI, pentru 2013 fiind în lucru 20 de unități, adică o treime din totalul celor 63 cu acest profil, existente la nivel național, a declarat marți, pentru Mediafax, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a făcut această precizare după ce Cristian Irimie, vicepreședinte al PDL Suceava, a declarat marți, într-o conferință de presă, că secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina nu a prevăzut „spațiu fiscal” în bugetul pentru acest an pentru reabilitarea infrastructurii din 21 de maternități din țară.

Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a arătat că, printr-un credit obținut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), sunt reabilitate 22 de maternități, singura unitate unde lucrările au fost recepționate fiind cea din Suceava. „Mai sunt 21 de maternități unde nu s-au dat bani pentru constructori, iar aceștia i-au lăsat pe oameni cu maternitățile lucrate pe jumătate sau în diferite stadii. Se pune în pericol viața mamelor și a nou-născuților, pentru că se lucrează în condiții improprii”, a spus Irimie.

Eugen Nicolăescu a precizat că nu știe despre acest credit al BEI, în schimb poate vorbi despre continuarea unui program cu Banca Mondială, care vizează reabilitarea a 63 de maternități.

„Programul cu Banca Mondială, pentru reabilitarea a 63 de maternități, continuă. Pentru 2013, avem în plan demararea lucrărilor la 20 de maternități, adică o treime din totalul maternităților incluse în program”, a conchis ministrul Sănătății.

Cristian Irimie declarase că banii există, împrumutul de la BEI funcționează, doar că nu se pot aloca banii, din lipsă de spațiu fiscal.

Fostul secretar de stat a adăugat că, de trei luni, constructorii care execută lucrările în aceste maternități nu sunt plătiți, iar plățile către constructori ar putea fi reluate abia după o rectificare bugetară care să includă și crearea de „spațiu fiscal” pentru acest program.

„Stăm cu banii BEI în bănci și cu maternitățile afectate de construcții”, a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății.