Nicușor Dan cere judecătorilor suspendarea hotărârii CGMB care interzice aplicațiile de taxi

Publicat: 03 01. 2018, 15:53
Actualizat: 26 03. 2019, 13:12

„Sunt multe probleme în activitatea de taximetrie din București, dar era o chestiune care funcționa, și anume aplicțiile pe care le-a creat piața liberă și care permiteau oricărui bucureștean care avea un telefon mobil să vadă ce taxiuri sunt în zona lui, ce prețuri au și ce note are fiecare din taximetriști. Printr-o hotărâre de Consiliu General din 29 decembrie, aceste aplicații sunt practic interzise și eu, ca deputat de București, am cerut azi Consiliului General să își retragă această hotărâre, am formulat plângerea prealabilă și aici la Tribunal, am cerut în prealabil ca instanța să suspende executarea acestei hotărâri, care ar urma să intre în vigoare în 10 zile de la publicare, deci undeva pe 5-6 ianuarie”, a declarat Nicușor Dan, la ieșirea din Tribunalul București.

El a mai spus că primarul general, conform legii 38/2003 a taximetriei, are obligația de a asigura verificarea legalității în activitatea taximetriei din București.

„Sunt covins că niciunul dintre dumneavoastră nu știți care este acel departament din Primărie care se ocupă, așa cum spune legea taximetriei, ca în cinci zile de la orice sesizare să dea curs, să verifice nelegalități în activitatea de taximetrie din București. Dacă primăria vrea cu adevărat să reglementeze această activitatea, să se uite după taximetriștii pirat care bântuie, să se uite după taximetriști care sunt autorizați să funcționeze în alte localități decât în București. De fapt, toate problemele din activitatea de taximetrie și comportamentul uneori neprofesionsit al taximetriștilor, vine uneori din această concurență neloială, care chiar primăria trebuie să o oprească (…) Aceste aplicații mobile sunt cele care permit clientului să facă comparația între serviciile pe care le produc diferiți taximetriști și diferite dispecerate”, a adăugat Nicușor Dan.

El a spus că îl „măgulește” faptul că Gabriela Firea se interesează de persoana sa.

„Aici vorbim de respectarea legii. Respectarea legii înseamnă că dacă Legea 38 nu obligă un client să sune telefonic să comande un taxi, ca acum 10 ani, înseamnă că aceste aplicații sunt permise. Această hotărâre privește doar intermedierea între client și taximetrist. Eu cred, sper, ca instanțele să constate că o astfel de restrângere contravine legii taximetriei, dar și principiilor concurenței, pe care le-au stabilit atât directive europene, cât și legislația națională. Această hotărâre privilegiază în mod evident dispeceratele de taxi care sunt cele clasice, cu telefon, unde suni și ți se pune o muzică, care văd în aplicațiile electr4onice o concurență la care nu pot face față.Pentru bucureștean, însă, e mult mai ușor să aibă o aplicație taxi în care să vadă pe mobil toate taxiurile dispobile, de la toate firmele, în loc să ia la rând, telefonic, să sune una câte una, să i se pună muzicîă și să nu găsească”, a adăugat Dan

De asemenea, el a spus că va prezenta propria viziune cu privire la modificarea Legii taximetriei, care se află în dezbaterea Comisiei de transporturi din Camera Deputaților. Nicușor Dan a afirmat că va propune simplificarea și „updatarea în acord cu tehnologia zilelor noastre”.

„După aceea este problema spinoasă, pentru care trebuie să existe o dezbatere, dacă trebuie să păstrăm limitarea numărului de licențe sau dacă trebuie să liberalizăm. Aici încă nu am un punct de vedere”, a conchis deputatul independent.