Nicușor Dan: Gabriela Firea mai are timp o săptămână să propună un buget realist pentru 2020

Publicat: 15 01. 2020, 11:44

„Îi atrag atenția Gabrielei Firea că mai are o săptămână până la momentul la care legea o obligă să propună bugetul pe 2020. Îi solicit să propună pentru anul 2020 un buget realist, spre deosebire de anii anteriori. Conform Legii finanțelor publice locale, Primarul trebuie să propună bugetul în termen de 15 zile de la publicarea în Legii bugetului național în Monitorul Oficial. În 2020, Legea bugetului a fost publicată în 6 ianuarie”, a transmis Nicușor Dan, candidatul susținut de USR la alegerile locale, miercuri, printr-un comunicat remis MEDIAFAX.

El a mai spus că actualul primar al Capitalei a depășit termenul legal de propunere a bugetului în fiecare an.

„Îi atrag atenția Gabrielei Firea că a depășit termenul legal de propunere a bugetului în fiecare an de mandat: în 2017 a propus bugetul după 41 de zile de la publicarea bugetului național, în 2018 după 43 de zile și în 2019 după 33 de zile”, a precizat Nicușor Dan.

Acesta îi solicită Gabrielei Firea să prezinte un buget realist pentru 2020, fiindcă în ultimii ani a estimat venituri mai mari decât a avut, de fapt.

„Solicit Primarului Gabriela Firea să vină în fața bucureștenilor cu un buget realist pentru 2020. Bugetele anilor precedenți au fost total nerealiste. În 2018 a estimat venituri de 5,7 miliarde lei și a avut venituri de 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puțin. În 2019 a estimat venituri de 6,8 miliarde lei și a avut venituri de aprox. 4 miliarde lei, cu aprox. 3 miliarde lei mai puțin (vom avea cifrele exacte când vom avea execuția bugetară pe 2019)”, a motivat candidatul.

Contracandidatul Gabrielei Firea pentru primăria Capitalei a subliniat că estimarea total nerealistă a veniturilor a dus la situația financiară dezastruoasă a Primăriei Capitalei.

„Aceasta (primăria – n.r) se află practic în incapacitate de plată, așa cum anticipasem, cu întârzieri consistente de plată la facturi și salarii”, a completat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a realizat un sondaj care îl plasează drept candidatul din partea Opoziției preferat de bucureșteni. Acesta a mai spus că dacă partidele de dreapta nu vor ajunge să aibă un candidat comun, Gabriela Firea se menține 33-35%.