NINA CASSIAN A MURIT

Publicat: 16 04. 2014, 13:06
Actualizat: 09 02. 2019, 00:34

NINA CASSIAN A MURIT. Poeta, prozatoarea, eseista și traducătoarea Nina Cassian a decedat, marți, la vârsta de 89 de ani, la New York, în urma unui stop cardiac, potrivit unor surse apropiate familiei, citate de Mediafax. Ea a murit „liniștită”, în reședința ei, potrivit surselor citate. Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Născută pe 27 noiembrie , la Galați, ca Renée Annie Cassian, autoarea a debutat ca traducătoare în 1944, sub pseudonimul Maria Veniamin, iar ca poetă în anul 1945, în România liberă, cu „Am fost un poet decadent”. Primul volum de versuri, de expresie avangardistă, „La scara 1/1”, îi este publicat doi ani mai târziu. În paralel, scrie literatură pentru copii, din care cea mai cunoscută este cartea „Nică fără frică”.

Pentru o vreme, cedează presiunilor regimului comunist și începe să scrie și în stil proletcultist, dar începând cu 1956 se întoarce, după cum ea însăși spune, la poezia adevărată.

A inventat limba spargă

Unul dintre marile merite artistice ale Ninei Cassian este că, încă de la începuturile sale literare, a inventat o limbă: limba spargă. Un mod de exprimare artistică în care bunul său prieten, poetul și matematicianul Ion Barbu, nu a crezut din capul locului. „Limba „spargă” am inventat-o în 1946 (am pomenit doar de avangardismul meu, de propensiunea mea structurală spre „joc”). Ion Barbu mi-a interzis să includ acele „exerciții” în volumul meu de debut. Mult mai târziu le-am publicat în volumele Loto-Poeme (1972), în Jocuri de vacanță (1983), însumând până la ora asta, circa o duzină de „sparguri”, ba pe unul l-am tradus și în „sparga” engleză”, spunea poeta.

În 1985 Nina Cassian călătorește în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, și decide să rămână definitiv acolo. Imediat, apartamentul din România îi este confiscat, iar cărțile îi sunt interzise.

„Nina Cassian a fost printre primii scriitori din altă generație decât a mea care mi-au acceptat vocația și talentul. (…) Un om cu multe calități, o bună pianistă, o excelentă compozitoare și un excelent ferment literar”, a spus Nicolae Breban, pentru Mediafax.